U trendu

IS sve više koristi decu vojnike

Broj dece koja su poginula boreći se na strani takozvane Islamske države tokom poslednjih godinu dana je gotovo dvostruko veći u odnosu na ranije procene, pokazao je najnoviji izveštaj.

Istraživači sa Državnog univerziteta američke države Džordžije su do tog podatka došli prateći objave džihadističkih propagandnih medija i čitulja koje je objavila IS u toku poslednjih 13 meseci, preneo je britanski Bi-Bi-Si.

Na osnovu toga su istraživači došli do podatka da je 89 dečaka starih između osam i 18 godina poginulo izvršavajući različite borbene zadatke za IS.

Pored toga, naučnici su zaključili da je u operacijama Islamske države tokom proteklih godinu dana učestvovalo tri puta više dece u odnosu na 2014. godinu.

Između januara 2015. i januara 2016. godine, 39 odsto dečaka je poginulo u samoubilačkim misijama, a 33 odsto u borbama.

„Sigurno je poginulo mnogo više dece. Ovo su samo podaci koje je IS javno objavila tokom proteklih godinu dana“, izjavio je jedan od koautora izveštaja Čarli Vinter.

Iako IS nije objavila prava imena i detalje iz biografije poginulih, istraživači su procenili starost i nacionalnost ubijene dece.

Oni veruju da je 60 odsto dečaka bilo staro između 12 i 16 godina, a šest odsto između osam i 12 godina.

Pored toga, oko 18 odsto dečaka je poginulo u akcijama u kojima nisu imali šanse da prežive, kao kada se provuku iza neprijateljskih linija a zatim otvore vatru na neprijatelje sve dok sami ne budu pokošeni mecima.

Jedan od najmlađih bombaša-samoubica je imao između osam i 12 godina, a poginuo je prošlog meseca u sirijskoj provinciji Alepo u samoubilačkom napadu. IS je objavila njegovu sliku na kojoj se oprašta sa ocem.

Veliki broj dece koja se bore na strani IS su iz Sirije iz Iraka ali su neki bili i iz Jemena, Saudijske Arabije, Tunisa i Libije. Manji broj je bio iz Velike Britanije, Francuske, Australije i Nigerije, naveli su istraživači.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.