Išinger: Rivalstvo SAD i Rusije bi vodilo u „katastrofu“

KELN – Predsedavajući Minhenske konferencije o bezbednosti Volfgang Išinger izrazio je danas zabrinutost zbog zaoštravanja odnosa SAD i Rusije.

„Za globalnu budućnosti bi bila katastrofa kada bismo dozvolili situaciju u kojoj se razvija klasično rivalstvo velikih sila“, rekao je Išinger za Dojče vele.

On je dodao da ima dovoljno zajedničkih tačaka između Rusije, SAD, Evrope, Kine i drugih država na osnovu kojih bi mogla da se razvije saradnja i da integracija prevaziđe rivalstvo koje je, kako je rekao, „izgleda, motiv 2019. godine“.

O tome, kaže, valja razgovarati u Minhenu. „Vodićemo naporne, teške razgovore, da bismo, nadam se, utvrdili prioritete onoga što je potrebno za odgovorno rukovodenje u 2019. godini“, kazao je nemački diplomata.

On je naglasio da je Evropska unija važna kao značajan stub slobodnog, otvorenog i na pravilima utemeljenog međunarodnog poretka. Jedan od najvažnijih zadataka EU je, kako je rekao, jeste saradnje i sklapanje saveza sa zemljama širom sveta.

„Nismo sami. Kanada, Australija i mnoge druge države dele naše interesovanje za slobodu trgovinu, jake medunarodne institucije i medunarodni poredak koji je složan oko zajednickih pravila“, rekao je Išinger.

On je još rekao da ne smatra da će EU pretrpeti štetu zbog izlaska Velike Britanije. „Važno mi je da pre svega anglosaksonskom svetu pokažemo da je pogrešan utisak da projekat evropske integracije propada zbog Bregzita. Privrženost vecine zemalja Evropskoj uniji je porasla“, rekao je Išinger.

On je dodao da u Minhenu želi da pokaže „da je Evropska unija zdrava i čila“.

Za to bi trebalo da se pobrinu brojni govornici iz Nemačke, Francuske i drugih evropskih zemalja, uključujući i Rumuniju kao predsedavajuću Saveta EU, navodi DW.

Na 55. Mihnensku konferenciju o bezbednosti sledeće sedmice dolazi rekordan broj učesnika. Među 500 gostiju je 40 šefova država ili vlada, kao i 100 ministara.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike