U trendu

Išinger: Vučić i Kurti da pokažu hrabrost, imate istorijsku priliku u Ohridu

BRISEL – Nemački diplomata i bivši izaslanik Evropske unije za status Kosova Volfgang Išinger pozvao je predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih institucija Aljbina Kurtija da pokažu političku hrabrost i liderstvo i istakao da će na sastanku u Ohridu imati istorijku priliku da to pokažu.

On je u autorskom tekstu za portal Politiko rekao da to radi kao prijatelj i Beograda i Prištine.

„Sada je vreme da zajedno krenemo napred, u interesu svog naroda, u interesu Zapadnog Balkana i u interesu mira i bezbednosti na evropskom kontinentu. Ostvarite svoj ‘cajtenvende’ (prekretnicu – radikalno odstupanje od svojih prošlih politika i principa) odmah“, napisao je Išinger.

On objašnjava da su zemlje Zapadnog Balkana predugo morale da žive sa svojim nerešenim pitanjima i sporovima i ističe da je došlo vreme za smele odluke kako bi se prevazišle prepreke iz prošlosti, a koje bi vodile ka regionalnoj saradnji i budućem članstvu u Evropskoj uniji.

Prema njegovim rečima, puni potencijal za rast i prosperitet Zapadnog Balkana može da se ostvari samo ako se odnos između Srbije i tzv. Kosova konačno postavi na stabilnu i kooperativnu osnovu.

On je ponovio da je tokom pregovora Trojke 2007. godine, napravljen predlog „Osnovnog sporazuma“ između Beograda i Prištine, zasnovan na filozofiji Osnovnog ugovora između Savezne Republike Nemačke i Nemačke Demokratske Republike iz 1972. godine, a koji je imao za cilj da uspostavi dobrosusedske odnose dve strane i omogući sveobuhvatnu pragmatičnu saradnju uz zaobilaženje određenih pitanja – poput, rekao je on, punog međusobnog diplomatskog priznanja.

„Ali, nažalost, Srbija je našla nemogućnost da potpiše Osnovni sporazum i prilika je propuštena“, ocenio je on.

Išinger je naveo i da se mnogo toga promenilo od 2007. godine i da tzv. Kosovo, sada pod vođstvom Aljbina Kurtija, teži „svom zasluženom i neprikosnovenom mestu u Evropi“.

Sa druge strane, ističe Išinger, Srbija se razvila u veliki investicioni centar za međunarodne kompanije, a predsednik Vučić je postao moćan zagovornik ekonomske integracije regiona.

Zbog toga, smatra on, sve dok su dve strane „ukorenjene u režimu konfrontacije“, neće moći da ostvare svoj puni potencijal ili svoju ulogu u regionalnoj saradnji i integraciji.

„Nedavni događaji na severu Kosova još jednom su pokazali rizik od eskalacije – čak i od velikog sukoba – zbog čega je sada potrebno hitno delovanje po pitanju nerešenog statusa Kosova i pitanja manjinskih prava srpske zajednice“, rekao je on.

Zbog nsvega toga su Francuska i Nemačka pokrenule i predstavile „evropski predlog“ blisko sarađujući sa partnerima EU, posebno Italijom, Miroslavom Lajčakom i Sjedinjenim Američkim Državama.

„Do sada su i Srbija i Kosovo nagovestile da prihvataju tekst, ali razlike u pogledu modaliteta i primene ostaju. Kao što je često slučaj u kriznoj diplomatiji, bitni su sitna slova ili jezik aneksa. Ali rešenje je jednostavno: Srbija treba da prihvati činjenicu da je Kosovo tu da ostane, uključujući i na međunarodnoj sceni. I Kosovo treba da se pomiri sa neophodnošću rešavanja briga svoje srpske manjine, uključujući i prihvatanje predviđenog formiranja asocijacije opština sa srpskom većinom“, zaključio je Išinger.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.