U trendu

Islamska država izgubila polovinu teritorije u Iraku

Islamska država (IS) nastavlja da gubi kontrolu nad teritorijom širom Iraka i Sirije, a u Iraku je ostala bez skoro polovine osvojene teritorije, izjavio je portparol Pentagona Piter Kuk.

Američko Ministarstvo odbrane je ranije iznelo procene da su borci IS izgubili kontrolu nad oko 40 odsto teritorije koju su prisvojili u Iraku i nad oko 10 odsto zemlje koju su pod kontrolom držali u Siriji, ali su, kako je Kuk rekao, gubici ekstremističke organizacije porasli proteklih nedelja, prenosi AFP.

„Kako sada stvari stoje, IS je izgubila oko 45 odsto teritorije koju je ranije zauzela, dok je u Siriji izgubila između 16 i 20 odsto terena“, precizirao je Kuk.

Džihadisti IS su početkom 2014. godine zauzeli velike delove Iraka i Sirije, naišavši na neznatan otpor iračkih bezbednosnih snaga i iskoristivši haos u Siriji razorenoj građanskim ratom, podseća francuska agencija.

Od avgusta 2014, SAD predvode međunarodnu koaliciju koja se bori protiv IS vazdušnim udarima uz obuku i opremanje lokalnih partnera.

Borci IS su izgubili kontrolu nad Ramadijem i Hetom u Iraku, ali i dalje u rukama drže važne gradove kao što su Mosul i Faludža.

U Siriji ta grupa i dalje ima pod kontrolom Raku, koju je proglasila prestonicom svog takozvanog kalifata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.