U trendu

Ispovest vozača Tomislava Salopeka: „Bilo je strašno, vikali su da će nas ubiti“

Tomislav Salopek bio je izuzetan čovek, drag, pošten i vedrog duha. Najviše je voleo svoju porodicu o kojoj je uvek pričao, kazao je za egipatske medije 47-godišnji vozač Mahmud Metvali, koji je poslednji video Salopeka pre otmice, ističući kako je za Tomislava posao u Egiptu bio mačji kašalj s obzirom na to da je radio u još opasnijim zemljama poput Sirije i Libije. Autentičnost cele priče nemilog događaja i otmice Tomislava Salopeka, koju je vozač Metvali ispričao egipatskim novinama, potvrđena je nakon detaljnog pregleda dokumenata egipatske obaveštajne službe i ministarstva unutrašnjih poslova koji su vodili ispitivanja i istragu o otmici i pogubljenju Tomislava Salopeka.

Metvali je svoju priču počeo od dana kada je izvršena otmica Tomislava.

„Taj kobni dan nikada neću zaboraviti. Naime, 22. jula Tomislav je već spakovao svoje stvari spremajući se da ode kući kako bi proveo godišnji odmor sa svojom ženom i decom koje je najviše voleo, ali nažalost, nikad nije stigao kući. Oteli su ga zločinci i teroristi i ubili ga bez milosti,“ kazao je Metvali koji je otmicu opisao kao američki akcioni film.

„Otmica se dogodila tako brzo i munjevito kao u filmovima. Nakon 45 dana rada u francuskoj geološkoj kompaniji Compagnie Générale de Géophysique, Tomislav je, prema ugovoru, trebao da se vrati kući. Dan pre odlaska napravljena je mala svečanost povodom njegovog odlaska na kojoj se oprostio i pozdravio sa svim svojim kolegama. Taj dan bio je posebno srećan jer je znao da se vraća kući. Dogovorili smo se da sutradan dođem po njega i vozim ga na aerodrom. U četvrtak 22. jula u 4.30 sati nazvao me Tomislav i rekao da je spreman i da me čeka u bazi francuske kompanije koja se nalazi u Al Vahat Al Bahriji (morska oaza) gde sam ga i pokupio. Zajedno otišli u mesto Al Madi gde je pokupio novac koji je zaradio pa smo nastavili put. Vozili smo službeni automobil kompanije, Tojotu Lend Kruzer. Nakon 90 kilometara vožnje po planinskom putu, umorili smo se i zaustavili na odmaralištu u mestu Kilo. Izašli smo i malo se odmorili uz kafu i cigaretu. Do tada je sve bilo u redu, kao i obično, i ništa nije ukazivalo na bilo kakve nevolje. Put je u tim ranim jutarnjim satima bio prazan kao i bilo je ugodno putovati.“

„Međutim, nakon samo desetak minuta vožnje od odmarališta, odjednom se iza nas velikom brzinom pojavio automobil i počeo da nam blica. Usporio sam misleći da ga propustim jer sam u prvi mah pomislio da želi da me prestigne, ali sam bio šokiran kada sam pogledao prema automobilu. Prizor je bio zastrašujući. Došavši paralelno uz nas, maskirani čovek je kroz prozor u sekundi izvadio pušku i uperio je prema meni rukom signalizirajući da se zaustavim i vičući da će nas pobiti ako ne stanem. Isti tren sam zakočio i stao ne razmišljajući šta bi se sve moglo dogoditi. Kada sam se zaustavio, neverovatnom munjevitom brzinom, kao da su obučeni i pripremljeni za otmice, iz automobila su izletele četiri maskirane osobe držeći u rukama automatske puške, naredivši nam da iziđemo i legnemo na zemlju. To smo i učinili bojeći se za svoje živote. Otmičari su bili u beduinskoj odeći, duge haljine ispod kojih su imali pantalone, dok su lica maskirali poznatom palestinskom crno-belom maramom popularnom arafatkom. Iz automobila su izvukli konopce i odmah nas vezali i strpali u dvostruku kabinu i krenuli promenivši rutu, dok je jedan od njih iza nas vozio naš automobil.“

„Sve se dogodilo toliko brzo da nismo bili ni svesni šta se događa. Nakon oko četiri kilometra vožnje u suprotnom smeru, zaustavili su se, odvezali me i izbacili iz automobila, ali su otišli sa inženjerom Tomislavom. Nakon što su se udaljili, odmah sam otrčao u policijsku stanicu u okrugu Giza i obavestio o celom nemilom događaju. Isti trenutak bila je obaveštena vojska, obaveštajna služba i nacionalne snage pa je odmah pokrenuta potraga za Tomislavom. Ubrzo su pronašli naš automobil sa svim stvarima u njemu, a nakon njega, na putu u Al Alamajan na jugu Aleksandrije, nađen je i automobil kojim je izvršena otmica,“ s tugom je ispričao vozač Mahmud Metvali.

Iako je prošlo sedam dana od pogubljenja Tomislava Salopeka, egipatski mediji i dalje istražuju i ispituju ceo slučaj jer se jednostavno ne žele pomiriti sa činjenicom da se takav zločin dogodio u njihovoj zemlji, prenose hrvatski mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.