najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Otkriveni novi detalji otmice Salopeka: Islamisti ne vraćaju tela žrtava

I dalje nema službene potvrde da je Tomislav Salopek ubijen, ali su se pojavili novi detalji o okolnostima otmice. Otmičari su kontaktirali francusku kompaniju za koju je Tomislav radio u Kairu. Za njegovo oslobađanje tražili su milionski iznos, ali iz kompanije ne smeju da otkriju o kojoj se sumi radi.

Portparol francuske kompanije poručio je kako su sve vreme bili u kontaktu i sa hrvatskim i francuskim vlastima, a prvi odgovor otmičarima poslali su dan nakon zahteva za otkupninom.

„Taj zahtev primili smo nekoliko minuta nakon što su otmičari stupili u kontakt sa Tomislavovom suprugom. Zahtev nije bio potpisan, nismo imali nikakav kontakt osim e-mail adrese. Iduće jutro odgovorili smo na e-mail i zatražili od otmičara potvrdu da je Tomislav živ i dali im broj telefona da nas nazovu. Taj smo e-mail slali svakog dana, nismo dobili nikakav odgovor“, otkrio je portparol Kristof Barnini.

Potpredsednica Vlade Vesna Pusić juče je poručila kako će se za Tomislavom tragati sve dok postoji nada.

„Na tome rade službe i specifični stručnjaci ali je istina da u ovom trenutku nije potvrđeno i nije sigurno da li će se ikad moći u potpunosti potvrditi“, rekla je Pusić.

Naime, 5. avgusta objavljen je snimak zarobljenog Salopeka i novi zahtev – oslobađanje muslimanskih žena iz egipatskih zatvora. Šest dana nakon toga i fotografija smaknuća, dan kasnije i audio snimak. Ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić potom je na izvanrednoj konferenciji poručila kako potraga ne prestaje dok ima nade.

Sigurnosne službe i svetski mediji i dalje proveravaju informacije o ubistvu. Dok traje neizvesnost, američki stručnjak za islamski terorizam Bil Rodžio je kazao kako je najmanje izgledan scenario da džihadisti predaju telo osobe čiju su fotografiju objavili. Islamska država nikad do sada nije vratila telo nijednog taoca. Tela su obično ostavljali na nepoznatoj lokaciji, prenose hrvatski mediji.

Pročitajte još i:

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike