U trendu

Istanbul: Prva subota bez policijskog časa od decembra

ISTANBUL – Građani Istanbula iskoristili su prvu subotu nakon nekoliko meseci bez policijskog časa za šetnju plažama i parkovima.

U Turskoj je ranije ovog meseca počelo ublažavanje restriktivnih mera borbe protiv pandemije kovida-19 i to shodno kontrolisanoj normalizaciji koju je najavio predsednik Redžep Tajip Erdogan, objavila je agencija Anadolija.

Uprkos tome što se nakon izvesnog vremena ne primenjuje dvodnevni policijski čas tokom vikenda, u gradu na dva kontinenta nema gužvi.
Vikend bez ograničenja kretanja počeo je mirno i na Trgu Taksim i ulici Istiklal, jednim od najprometnijih područja Istanbula.

Građani su šetali i bavili se sportom na plaži Kadebostani.

Širom Turske od 7 do 19 sati dozvoljen je rad restoranima, poslastičarnicama, kafeterijama, čajdžinicama i sličnim uslužnim objektima koji mogu da koriste do 50 odsto kapaciteta.

Tako su restorani u Istanbulu počeli da primaju goste. Meštani nakon nekoliko meseci imaju priliku da jedu van svojih domova, a osoblje i dalje upozorava na preventivne mere nošenja maski i održavanja fizičke distance.

Pored primanja prvih gostiju, istanbulski ugostitelji nastavili su ida pružaju uslugu dostave koja im je proteklih sedmica bila jedini način rada.

Policijski čas od 21 sat u petak do pet sati u ponedeljak na snazi je bio od 1. decembra 2020. godine, a trebalo bi u potpunosti da bude ukinut na područjima niskog i srednjeg rizika.

Izuzetak su distrikti koji su zbog loše epidemiološke slike proglašeni visokorizičnim i ublažavanje mera u njima je odloženo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.