U trendu

Istoričar Hrvoje Klasić dobio pretnje pristalica ZDS

ZAGREB – Hrvoje Klasić, istaknuti hrvatski istoričar zatekao je danas u svom kabinetu na Filozofskom fakultetu Zagrebačkog univerziteta pronašao je pismo sa pretnjama i porukom u kojoj anonimni pošiljaoci navode da su se veselili kada su culi vest da je profesor likvidiran.

„Veselje, na žalost, nije dugo trajalo jer se ispostavilo da je vest bila lažna. Nadamo se da sledeća neće biti. Rado ćemo ti doći na sprovod u HOS-ovim odorama na kojima se lepo ističe poklič ‘za dom spremni'“, stoji u poruci.

Na kraju stoji: „Uz ‘za dom spremni’ pozdravljaju te ustaše. Smrt izdajnicima – sloboda narodu“.

Klasić je ove pretnje prijavio policiji.

Za Večerji list profesor kaže da nije uplašen i da mu to nije prvi put da dobija pretnje tog tipa, ali je, ističe, duboko razočaran društvom u kojem živi i još više onima koji negiraju, kako kaže, ovakvu atmosferu u društvu.

„U mom slučaju ovo nije incident nego redovno stanje poslednjih nekoliko godina. Ovo je možda najdegutantnija pretnja koju sam dobio. I ako meni kao nekom iz 100-postotne hrvatske porodice i kao dobrovoljcu iz 1991. godine nije prijatno da živim u ovoj državi kako je onda pripadnicima ‘pogrešnih grupa’ koje verovatno ovakve pretnje dobijaju češće od mene“, zapitao je Klasić.

Dodao je da je sa ovim pretnjama izašao u javnost jer smatra da se o takvim slučajevima mora govoriti.

„Nije normalno da se ćuti i da ovakve stvari budu normalne“, kaže Klasić.

Hrvoje Klasić je istoričar mlađe generacije i u delu hrvatske javnosti četo se nalazi na stubu srama, između ostalog, i zato jer Tita ne smatra diktatorom, ali i zbog Tuđmana, kojeg smatra zločincem i za kojeg kaže da je „partizan s dna kace“.

Klasić je poznat i po tome što u javnosti otvoreno govori o tome da u Blajburgu nisu ubijeni Hrvati, već neprijatelji Hrvatske, da se rehabilitacijom Draže Mihailovića „nije dogodilo ništa spektakularno“ i da je „za dom spremni“ ustaški poklič.

Klasić se ne libi da kaže da su ustaše počinile genocid nad Srbima u Drugom svetskom ratu, ali i da potvrdi da za 15 godina tokom niza boravaka u Beogradu nije doživeo nijednu neprijatnost, iako se, kako kaže, ne trudi da govori ekavicu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar