U trendu

Istraga o letu MH17 otkrila bliske veze izmedju Rusije i ukrajinskih pobunjenika

Medjunarodni tim istražitelja koji nastoje da rasvetle slučaj obaranja aviona Malejžan erlajnsa (MH17) u julu 2014. godine iznad istočne Ukrajine naveo je da dokazi ukazuju da su veze izmedju Rusije i ukrajinskih separatista u toj oblasti bile bliskije nego što se prethodno verovalo.

Zajednički istražni tim (JIT), koji je pod upravom Holandije, izdao je danas novi apel očevicima i otkrio nove detalje komunikacije izmedju ruskih zvaničnika i pobunjenika u Narodnoj republici Donjeck, pobunjeničkoj grupi u istočjnoj Ukrajini.

Istražitelji su u junu objavili da su optužili četvoro ljudi, troje Rusa i jednog Ukrajinca, za ubistvo zbog njihove navodne uloge u obaranju aviona na letu Amsterdam-Kualalumpur MH17, 17. jula 2014. kada su poginuli svih 298 putnika i članova posade. Sudjenje će početi u martu 2020. u Holandiji.

Oni su danas otkrili sadržaj novih telefonskih razgovora izmedju osumnjičenih i visokih ruskih zvaničnika.

Istražitelji navode da je istraga otkrila da je ruski uticaj na Narodnu Republiku Donjeck išla dalje od vojne podrške.

Boing Malejžan erlajnsa je u sred leta pogodjen raketom iznad zone sukoba sa proruskim separatistima na istoku Ukrajine.

„Nedavna analiza izjava svedoka i drugih informacija otkrila je da je uticaj Rusije na Demokratsku Republiku Donjeck išla dalje od vojne podrške“, rekao je šef holandske kriminalne policije Andi Krag. On je rekao da indikacije o bliskim vezama izmedju predstavnika ruske vlade i vodja u Donjecku postavljaju pitanja o mogućoj umešanosti u rasporedjivanju antiraketnog sistema, koji je izazvao obaranje aviona.

Osumnjičenim u ovom slučaju će se verovatno suditi u odsustvu pošto Rusija i Ukrajina ne prebacuju van granica svoje državljane koji se sudski gone u inostranstvu.

Istražni tim je 2018. godine ustanovio da je avion srušen raketom BUK sovjetske proizvodnje koja potiče iz 53. protivavionske brigade bazirane u Kursku, na jugozapadu Rusije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.