U trendu

IT donosi uredbu o zatvaranju luka za čamce sa migrantima

RIM – Italijansko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je danas da će nastavti sa novom uredbom kojom se formalizuje zatvaranje italijanskih luka za humanitarne grupe koje spašavaju migrante, čak i nakon što su istražtelji za ljudska prava UN rekli da Italija time krši međunarodn zakon.

Kako je navelo Ministarstvo, uredba je bila neophodna i hitna i očekuje se da bude odobrena na sednici Vlade u ponedeljak, prenosi AP.

U pismu koje je visoki komesar za ljudska prava UN uputio Italiji pre nekoliko dana traži se od Italije da odustane od uredbe, nazivajući je „još jednim politčkiim pokušajem da se kriminalizuju operacije potrage i spasavanja“.

U pismu se navodi i da uredba dalje intenzvira neprijateljsku klimu i ksenofobiju prema migrantima.

Ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini predložo je uredbu uoči održavanja izbora za Evropski parlament, na kojima se nacionalstčke i anti-migrantske stranke nadaju da će ostvariti dobre rezultate.

Inače, uredba predviđa da ministarstvo unutrašnjih poslova odranči ili zabrani ulazak u italijanske teritorijalne vode bilo kog broda iz bezbednosnih razloga, a predviđena je i kazna do 5.500 evra za svaki transport migranata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar