U trendu

IT: Počelo glasanje u Pokretu, koalicija objavila program

RIM – Italijanski Pokret pet zvezda i Demokratska partija predstavili su danas politički program koji će poslužiti kao osnova za novu koalicionu vladu, a na vrhu liste programa naveden je ekspanzivniji budžet za 2020. godinu.

Dogovoreno je da se formira nova administracija i da se održe vanredni izbori, nakon prethodne koalicije sa desničarskom Ligom koja se prethodnog meseca raspala, prenosi Rojters.

Kako se navodi, program je objavljen malo nakon što je počelo internet glasanje pristalica Pokreta o tome da li podržavaju koaliciju sa demokratama ili ne.

„Ovo je vrlo delikatan trenutak za zemlju. Moramo se suočiti sa fokusiranjem na interese i potrebe građana, zajednice koju svi zajedno formiramo“, napisao je na svom blogu Pokret pet zvezda, pozivajući svoje pristalice da se vrate koalicionom dogovoru.

U programu je istaknuto da će budžet za 2020. godinu biti napravljen tako da ne ugrožava javne finansije.

Italija je druga država Evropske unije po opterećenju duga srazmerno ekonomskom učinku, a Pokret pet zvezda i Demokratska partija su pozvali Brisel na veću fleksibilnost da bi se prevazišla „preterana krutost“ postojećih budžetskih pravila.

Kako se navodi, dve strane su se obavezale da će uvesti minimalnu platu, izbeći planirano povećanje prodaje PDV-a i povećati potrošnju na obrazovanje, istraživanje i dobrobit.

Program poziva na porez na multinacionalne kompanije i stvaranje javne banke koja bi pomogla jačanju razvoja na jugu zemlje.

Novu administraciju trebalo bi da predvodi odlazeći premijer Đuzepe Konte, koji je na tu dužnost stupio prošle godine iako je nestranačka ličnost.

Za sada nije dogovoreno ko će biti ministri nove vlade.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.