U trendu

ITA: Oslobađajuća presuda za Eni u korupcijskom skandalu

MILANO – Sud u Milanu je danas doneo oslobađajuće presude za energetske grupacije Eni i Rojal Dač Šel u sudskom procesu vezanom za korupcijski skandal u Nigeriji.

Kako prenosi Rojters, sud je oslobodio sve optužene pojedince, uključujući aktuelnog glavnog izvršnog direktora Enija, Klaudija Deskalzija, kao i bivšeg prvog čoveka italijanskog energetskog diva, Paola Skaronija.

Presuda, koju je na sudu pročitao sudija Marko Tremolada, dolazi posle više od tri godine od početka sudskog spora i nakon ukupno 74 ročišta. On je naveo da su kompanije i optuženi oslobođeni jer ovde nema slučaja za rešavanje.

Na presude u Italiji se može uložiti žalba i postaju pravosnažne tek kada se postupak okonča.

Ovaj dugotrajni sudski spor se vrteo oko Enijeve i Šelove kupovine morskog naftnog polja OPL 245 u Nigeriji 2011. godine, za 1,3 milijarde dolara, od kompanije Malabu Ojl i Gas u vlasništvu bivšeg nigerijskog ministra nafte Dana Etetea.

Tužioci su tvrdili da je nešto manje od 1,1 milijarde dolara od kupoprodajne cene preusmereno političarima i posrednicima, uključujući Etetea. Oni su tražili da Eni i Šel budu novčano kažnjeni, a da određeni broj bivših i sadašnjih menadžera iz obe kompanije, uključujući Deskalzija, bude osuđen na zatvorske kazne.

Svi optuženi su negirali bilo kakve zloupotrebe i malverzacije.

Nigerijske vlasti su saopštile da su razočarane ishodom i da će razmotriti kakav će stav zauzeti tek kada pročitaju pisanu presudu.

„Savezna Republika Nigerija će i dalje smatrati nadležne rukovodioce odgovornima za prevaru u slučaju OPL 245, ne samo da bi obezbedila da stanovnici Nigerije imaju koristi od ovog dragocenog resursa, već i da bi jasno stavila do znanja da se obavezala na iskorenjivanje korupcije u svim oblicima“, rekao je portparol nigerijske vlade sa sedištem u Londonu.

Optuženi su rekli da je kupovna cena za OPL 245 uplaćena na račun vlade Nigerije, a da su naknadni transferi bili van njihove kontrole.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.