U trendu

ITA: Popuštanje mera, do kraja maja 30 miliona vakcinisanih

RIM – U Italiji 24 miliona osoba vakcinisano je protiv kovida-19, i za dve do tri sedmice neće više biti obavezno nošenje zaštitne maske i na otvorenom, kao što je sada slučaj, najavio je zamenik ministra za zdravstvo Pijer Paolo Sileri za televeziju RAI 24.

Od oktobra prošle godine Italijani moraju da nose zaštitne maske, ne samo unutar zatvorenog prostora, već i napolju.

Sileri je rekao da je za dalje popuštanje anti-kovid mera, neophodno da se vakciniše namanje polovina odraslog stanovništva, što za Italiju znači 30 miliona osoba.

Tvrdi da će se taj cilj ostvariti do kraja maja.

Zamenik ministara je najavio i pomeranje policijskog sata na ponoć, umesto u 22 sata, kao što je sada, i dozvolu za barove i restorane da primaju goste i u zatvoreni prostor.

Za sada ugostiteljski objekti mogu da služe samo za stolovima koji su na otvorenom, a da bi pomogli i lokalima koji to nemaju, vlasti su dozvolile da se stolovi postavljaju na pločnicima i na ulicama.

U tu svrhu, pojedine ulice bivaju privremeno zatvorene za saobraćaj.

Zdravstveni stručnjaci i dalje upozoravaju da je neophodno poštovati osnovne mere zaštite: nositi masku, držati fizičku distancu i ličnu higijenu.

Međutim, građani “osvajaju više slobode nego što im se preporucuje”, piše list “Fanpejdz” u reportazi o prepunim restoranima, krcatim barovima i gomilama onih koji se guraju ispred lokala sa čcašom u ruci “bez maski i bez distance”.

Sa lepim vremenom u mnogim primorskim mestima zabeležene su prve gužve i na plažama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.