Italija: „Blinidirani Uskrs“

RIM – Predstojeće uskrsnje praznike Italijani će provesti u, kako izveštavaju mediji, “blindiranoj atmosferi”.

Ministarstvo unutrašnjih poslova dalo je instrukcije, a 70.000 policajaca će nadgledati, da se stroge anti-kovid mere poštuju.

Kontrole su već pooštrene i oni koji se nađu na ulici bez valjanog razloga plaćaju kaznu od 400 evra, javlja agencija Ansa.

U dane praznika dozvoljeno je posetiti jednu porodicu, ali za razliku od godina pre pandemije, nema izleta u prirodu niti velikih porodičnih ručkova u restoranima.

Ministar za zdravstvo Roberto Speranca, u intervju za list „Korijere dela Sera“, nije mogao dati tačan datum kada će stroge mere ograničenja zbog pandemije kovida-19 biti ublažene ili sasvim napuštene, ali je rekao da će do kraja leta većina Italijana biti vakcinisana.

U četvrtak je postavljen rekord po broju ukupno vakcinisanih u jednom danu, kada je ukupno 280.000 osoba primilo injekciju, ali najveći problem i dalje ostaje nedostatak vakcina.

U regijama Veneto i Lacio već zakazane vakcinacije su odgođene jer nedostaje lek.

Građani protestuju jer pojedinci uspevaju da se vakcinišu i mimo propisanog redosleda, napravljenog prema starosti.

Poznatom novinaru Andreu Skanci, koji je čest gost u televizijskim emisijama, a koji se javno hvalio da je to učinio, otkazana je saradnja na RAI i televiziji La 7.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.