U trendu

Italija: Hakeri i dalje napadaju informatički sistem Lacija

RIM – Informatički stručnjaci centralne italijanske regije Lacio, gde je i glavni grad Rim, noćas su odbili još jedan hakerski napad na informatičku bazu podataka regije, piše agencija Ansa.

Prema raspoloživim činjenicama, informatički virus je ubačen u sistem preko kompjutera jednog zaposlenog koji je iz opštine Frozinone, radio “na daljinu”, od kuće.

Na Radio Rai3, stručnjaci jutros objašnjavaju da takvi virusi obično prodru u informatički sistema kada osoba posećuje pornografske sajtove ili one na kojima se igra poker onlajn.

Juče je na konferenciji za medije predsednik regije Lacio Nikola Zingareti rekao da je rec o “terorisitčkom aktu” i da je napad krenuo iz Rusije.

Ta informacija nije potvrđena, što pokazuje da je tačnih podataka i dalje malo.

Jedino izvesno je da je informatički sistem regije ozbiljno ugrožen, a samim tim i proces rada javnih ustanova kao i podaci koje je šitem čuvao.

O detaljima hakerskog napada i posledicama, pred parlamentarnom komisijom o sigurnosti Republike govorila je ministarka Lučana Lamordzeze.

Između ostalog je rekla je da su takvi napadi cešti, da su poslednjih meseci na udaru bile različite privatne i javne ustanove, ne samo u Italiji, i da su jedna vrsta modernog piratstva, to jest hakeri napadaju da bi ucenjivali napadnutog i tražili da im se plate milionske sume novca da bi odustali od napada.

Iz regije Lacio tvrde da do sada nisu primili nikakav ucenjavički zahtev, a ako ga bude, da će ga odbiti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.