U trendu

Italija,Hrvatska i Slovenija o zonama u Jadranu iduće subote

LJUBLJANA – Ministri spoljnih poslova Slovenije, Italije i Hrvatske sastaće se iduće subote u Veneciji kako bi razgovarali o planovima Italije i Hrvatske za proglašenje ekskluzivnih ekonomskih zona u Jadranskom moru, najavio je slovenački premijer Janez Janša.

U objavi na Tviteru u subotu uveče, Janša je rekao da ga je pozvao italijanski kolega Đuzepe Konte, koji ga je „u svetlu dobrih komšijskih odnosa“ obavestio o razlozima Italije za proglašenje ekskluzivne ekonomske zone, prenosi STA.

Janša je rekao i da je razgovarao sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem, koji je na Tviteru napisao da će hrvatska vlada u ponedeljak usvojiti uredbu kojom se proglašava isključiva ekonomska zona.

Ranije u četvratk ministri spoljnih poslova Slovenije i Italije, Anže Logar i Luiđi di Majo, razgovarali su putem telekonferencije o ekskluzivnim ekonomskim zonama koje Italija i Hrvatska nameravaju da proglase u Jadranskom moru.

Dogovorili su se da će što pre održati trilateralni sastanak na tu temu sa hrvatskim kolegom Goranom Grlićem Radmanom.

Prema pomorskom zakonu, primorske zemlje imaju pravo da proglase ekskluzivne ekonomske zone do 200 nautičkih milja od obale da bi zatražile ekskluzivno pravo na eksploataciju prirodnih resursa.

Slovenačka opozicija i neki komentatori izrazili su bojazan da bi izjava Hrvatske mogla uticati na sprovođenje sporazuma o arbitraži o granici.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.