U trendu

Italija: Komad glecera usmrtio najmanje četiri planinara

RIM – Veliki komad alpskog glečera odlomio se sa vrha Marmolada u istočnim Dolomitima, skliznuo niz padinu planine i udario više od 10 planinara, pri čemu su najmanje četiri osobe poginule, a sedam je povređeno, javila je danas italijanska državna televizija.

Alpski Nacionalni spasilački korpus objavio je na Tviteru da je u potrazi za nastradalim planinarima učestvovalo najmanje pet helikoptera i spasilačke pse, prenosi AP, pozivajući se na televiziju RAI.

Dispečeri za hitne slučajeve u severoistočnoj Italiji objavili su na Tviteru da se veruje da je oko 15 planinara bilo u pogođenom području, navodi AP.

Povređeni, uključujući osobu u kritičnom stanju, prebačeni su u nekoliko bolnica u regionima Trentino-Alto Adiđe i Veneto, saopštile su spasilačke službe.

Marmolada, koja se uzdiže na oko 3.300 metara nadmorske visine, najviši je vrh u istočnim Dolomitima, a, po Alpskoj spasilačkoj službi, do odvajanja glečera došlo je na ruti kojom se planinari penju na vrh planine, navodi AP.

„Nije utvrđeno šta je uzrokovalo odvajanje komada leda, ali sumnjamo da se to moglo dogoditi zbog intenzivnog toplotnog talasa koji je zahvatio Italiju krajem juna“, naveo je Valter Milan, portparol alpske spasilačke službe za RAI, prenosi američka agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar