U trendu

Italija: Odložene desetine hiljada vakcinacija AstraZenekom

RIM – Direktna posledica odluke italijanske vlade da privremeno obustavi vakcinaciju AstraZenekom je odlaganje već zakazanih desetina hiljada vakcinacija, a na duži period šteta bi mogla biti i veća, jer je, prema pisanju lista “Fanpejdž”, umanjila napore vlasti da podstaknu stanovništvo na vakcinaciju kao jedini siguran lek protiv pandemije.

Prvu dozu vakcine AstraZenekom primilo je 1,1 milion građana Italije, a
direktor italijanske agencije za lekove (AIFA) Nikola Magrini kaže da je odluka doneta preventivno i u saglasnosti sa drugim evropskim zemljama, da se ne radi o suspenziji, već pauzi kako bi se izvršile dodatne provere englesko-švedskog leka, prenosi agencija Ansa.

Panici ili kako neki mediji pišu “psihozi” u vezi sa vakcinacijom AstraZenekom, doprinele su i kontardiktorne izjave vlasti i stručnjaka.

Mediji podsećahju da je i baš direktor Magrini samo dan ranije izjavio da je AstraZeneka pouzdana vakcina, a premijer Mario Dragi je nedavno obećao da će se, bez obzira na ishod provera koje dodatno o leku pravi Evropska agencija za lekove EMA, u Italiji kampanja imunizacije AstraZenekom, nastaviti pojačanim intenzitetom.

U Italiji je do sada je vakcinisano i revakcinisano dva miliona osoba, što je malo više od tri odsto ukupne populacije.

Prvu dozu vakcine AstraZeneka primilo je 1,1 miliona građana Italije.

Do sada su zabeležena tri smrtna slučaja neposredno nakon vakcinacije AstraZenekom, ali direktor agencije za lekove Nikola Magrini tvrdi da se samo jedan može povezati sa vakcinacijom.

Pored AstraZeneke u Italiji se koriste vakcine “Fajzer” i “Moderna”, a od narednog meseca, obećavaju vlasti, biće na raspoloaganju i milioni doza američke vakcine “Dzonson&Dzonson”.

Lideri stranaka desnog centra “Liga”, Mateo Salvini i “Frateli d’Italija” Đorđa Meloni insistiraju da se u vakcinaciju uvede i ruski lek “Sputnik”, a o kineskoj vakcini niko još ništa ne govori.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar