Italija: Potvrda o vakcinisanju – dileme

RIM – Predsednik italijanske regije Kampanja Vićenco De Luka predstavio je, u video obraćanju svojim sugrađanima, karticu koju će dobiti svaki vakcinisani građanin, ali su se u javnosti tim povodom pojavile i određene dileme. Biće to jedna vrsta potvrde da je osoba vakcinisana i da ne predstavlja opasnost za druge, rekao je De Luca.

Po njegovim recima katrtica – potvrda da je neko vakcinisan trebalo bi da omogući vlasniku slobodu kretanja, na primer ako želi da ide u bioskop, na koncerte i slična mesta gde je, za sada, okupljanje veće grupe građana zabranjeno.

Međuitim, onlajn novina “Fanpejdž” kritički piše o nameri i iznosi nekoliko bitnih manjkavosti.

Pre svega svi oni koji žele da se vakcinišu to ne mogu učiniti sada i odmah, jer nema dovoljno vakcina i pročiće više meseci pre nego što budu imunizovane najugroženije kategorije stanovnistva i dođe red na, na primer, zdravu mladu osobu.

Druga zamerka, prema pisanju lista, je što se još uvek ne zna koliko će dugo vakcinisane osobe biti zaštićene, jer prema naučnim saznanjima sada dostupnim, imunitet koji daje vakcina može da traje nekoliko meseci ili beskanočano (prema pisanju američkih naučnih časopisa, na primer).

Takođe pre izdavanja kartice o vakcinisanju treba imati u vidu da ne mogu svi, čak i ako to žele, biti imunizovani jer ima osoba koje su alergične ili koje iz drugih razloga ne mogu da prime vakcinu.

I najzad osobe koje se vakcinišu mogu prestati da koriste druge mere zaštite kao što je nošenje maske i održavanje fizičke distance, verujući da ih vakcina oslobađa od te obaveze, iako stučnjaci ponavljaju da i nakon vakcinacije treba nastaviti sa osnovnim merama zaštite.

Ukratko, potvrda o vakcinaciji možda i nije najbolji izbor piše list.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.