U trendu

Italija proslavlja Dana Republike

RIM – Italijani danas proslavljaju Dan Republike, kojim obeležavaju uspomenu na datum kada su 1946. godine, na referendumu odlučili da ukinu monarhiju i stvore republiku.

U skladu sa tradicijom, predsednik Republike Serđo Matarela položio je venac na Oltar domovine i na grob Neznanom junaku.

„Koncepcija opšteg, zajedničkog dobra je važnija je od bilo kojeg partikularizma, to je u osnovi našeg uverenja da budemo deo Evropske unije i bitan element našeg vlastitog nacionalnog identiteta. Užasno iskustvo pandemije i njezini učinci pokazali su duboku međuzavisnost sudbina naših naroda: samo efikasni oblici koordinacije i saradnje pokazali su se korisnima u suprotstavljanju toj pošati“, rekao je predsednik Matarela, koji je povodom praznika primio akreditovane ambasadore u svečanom vrtu palate Kvirinale, zvaničnoj rezidenciji predsednika.

Predsednik Matrela će se večaras, u skladu sa tradicijom, putem televizije, obratiti naciji.

Ove godine, kao i prošle, zbog pandemije kovida19 povodom Dana Republike nije održana vojna parada centralnim ulicama Rima.

U cast praznika elitne jedinice italijanskog vazduhoplovstva, takozvane „Freče tricolori“ (trobojne strele) nadletaće u egzibicionim letovima gradove.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.