Italija: Vakcinisano samo dva odsto građana

RIM – U Italiji se pogoršavaju problemi sa masovnom kampanjom vakcinisanja protiv kovida-19.

Proizvođač vakcine AstraZeneka saopštio je da će za 15 odsto smanjiti, i ove sedmice, isporuku Italiji dogovorene količine leka, piše agencija Agi.

Nacionalni plan vakcinacije u Italiji već kasni, nova vlada premijera Marija Dragija najavljuje da će se za potrebe vakcinacije korisititi svi veliki prostori, sportske hale, aerodromi i slično, ali kao što je u intervju primetio bivši premijer Romano Prodi, “sve je uzalud ako nedostaju vačine”.

Smanjenju isporuke dogovorenih količina vakcina usprotivili su se predsednici italijanskih regija, koji će o problemu raspravljati na vanredno zakazanom sastanku.

Predsednik Lombardije, severne, indistrijski najrazvijenije pokrajine, Atilio Fontana, zatražio je od premijera da “u Evropi povisi glas i zaštiti interese Italijana”.

Proizvodzač AstraZeneke u saopštenju povodom daljeg smanjenja doza isporuke vakcina tvrdi da će sve količine biti isporučene do kraja marta i pravda zakašnjenje “osetljivom proizvodnim procesom i preciznom kontrolom”.

Proizvođač daje i uputstvo da se vakcine ne kupuju od posrednika jer mogu biti lažne.

Prema prvobitnom ugovoru u Italiju je trebalo da stiže sedmično oko pola miliona doza vakcina koje su unapred plaćene putem zajedničkog programa Evropske Unije za zemlje članice.

Do sada je vakcinisano oko dva miliona i 120.000 osoba, a obe doze primilo je milion i 327.000 građana.

Imunizacija protiv kovida109 u Italiji se obavlja vakcinama Fajzer, AstraZeneka i Moderna.

Zahtevi pojedinih regija da vakcine nabavljaju na slobodnom tržistu su, za sada, odbijeni.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.