Italijani odbacili ustavne reforme, Renci podnosi ostavku

Italijani su na referendumu, sudeći prema večeras objavljenim izlaznim anketama, odbacili ustavne reforme čiji je cilj bio jačanje centralne vlasti i radikalna promena parlamenta kroz ograničenje moći Senata, preneo je Rojters.

Oko ponoći se očekuje i obraćanje premijera Matea Rencija kome će ovo glasanje odrediti političku budućnost, s obzirom da je ranije najavio da će podneti ostavku ako reforme ne budu potvrđene na referendumu.

Prema anketama Instituta „Pijepoli“, za reforme je glasalo između 42 i 46 odsto glasača, dok je protiv bilo između 54 i 58 odsto.

Prema podacima ministarstva unutrašnjih poslova, do 19 sati odziv birača je bio nešto veći od 57 odsto.

Nakon što su Britanci glasali za izlazak iz Evropske unije i Amerikanci izabrali Donalda Trampa za predsednika, referendum u Italiji, na kojem pravo glasa ima 51 milion građana, doživljava se kao sudbinski, ocenjuje Rojters.

Njegov cilj je smanjenje ovlašćenja i veličine Senata, a prema ocenama analitičara, predsedniku vlade bi bila data mnogo veća ovlašćenja, navodi britanska agencija.

S druge strane, američka agencija AP, navodi da se referendum pretvorio se u „virtuelni plebiscit“ o vladi levog centra premijera Matea Rencija.

Ukoliko bi se izmenio ustav, najveće promene doživeo bi zakonodavni proces, odnosno više ne bi bilo potrebno da oba doma parlamenta glasaju o svim zakonima, što znači i svaki put kad se uloži neki amandman.

Italijanski premijer Mateo Renci pozvao je Italijane da podrže referendum, poručivši da bi Italija mogla da postane najsnažnija evropska zemlja ukoliko ishod glasanja bude pozitivan.

Dok on i njegovi saveznici sa levog centra, uz banke i industrijalce, tvrde da bi reforme pomogle u modernizaciji zemlje, protivnici ustavnih promena, među kojima je i Pokret 5 zvezda, smatraju da bi one ugrozile demokratiju jer bi prevelika moć bila koncentrisana u kancelariji premijera.

Predloženim reformama ustava protive se, između ostalih, i bivši premijer Silvio Berluskoni i lider Severne lige Mateo Salvini koji se zalaže za davanje većih, a ne manjih, ovlašćenja regionima.

Većina anketa ukazuje da je više Italijana koji bi mogli zaokružiti „ne“ i odbaciti reformu Ustava, iako je veliki broj anketiranih bio neodlučan.

S obzirom na promene izbornog zakona koje su stupile na snagu još letos, reforma ustava olakšala bi rad vlade, navodi Rojters.

Stranka, koja ubuduće osvoji 40 odsto glasova, u parlamentu bi dobila apsolutnu većinu. Ojačana na takav način, ona bi mogla da sprovodi hitno potrebne reforme.

Upravo to je oduvek bila slabost italijanske politike – ta zemlja je u poslednjih 70 godina imala 63 vlade.

Premijer Renci najavio je da će podneti ostavku ukoliko Italijani na referendumu budu odbili reforme, ali je kasnije revidirao stav.

Priznao je da je počnio „veliku grešku“ obećavši da će dati ostavku ukoliko pobedi glas protiv reformi.

Renci danas popodne predaje ostavku predsedniku Italije

Italijanski premijer Mateo Renci najavio je da će danas popodne predati ostavku predsedniku Italije Serđu Matareli, nakon poraza na nedeljnom referendumu o ustavnim promenama koje je predložio.

AP prenosi da će se Renci danas sastati sa članovima svog kabineta i posle toga, nakon dve i po godine vladavine, predati ostavku predsedniku Italije.

Renci je na konferenciji za novinare u Rimu rekao da preuzima punu odgovornost za ubedljiv poraz na referendumu.

On se javnosti obratio nakon što su objavljeni preliminarni nezvanični rezultati, prema kojima je protiv ustavnih reformi glasalo između 57 i 61 odsto glasača, dok je za bilo između 39 i 43 odsto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.