U trendu

Izaslanik SZO: Britanija da da vakcine zemljama u razvoju

ŽENEVA – Specijalni izaslanik Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za kovid-19 Dejvid Nabaro založio se danas za veću ravnopravnost u distribuciji vakcina širom sveta.

Britanski doktor je za Skaj njuz rekao da je „apsolutno razumljivo“ što je Velika Britanija obezbedila velike zalihe vakcina, ali je, međutim, istakao da bi njena vlada trebalo da počne da razmatra da ih šalje u zemlje u razvoju, pošto se najranjiviji deo britanske populacije vakciniše.

„Smatram da bi trebalo da se zalihe distribuiraju drugim zemljama, kada se završi vakcinacija osoba starijih od 50 godina“, rekao je Nabaro, a preneo Gardijan.

On je dodao da svaki premijer, svaka parlamentarna grupa treba da formira svoje mišljenje, ali je „zaista veliko pitanje šta je najbolje za ekonomiju, društvo i kako će biti upamćeni za 10 do 20 godina“.

„Da li želimo da nas pamte kao generaciju u kojoj oni koji su imali novac vakcinisali svoju populaciju, a oni koji nisu imali da su morali da se nose s dramaticnim porastom smrtnosti među zdravstvenim radnicima? Ne verujem. Smatram da to nije način na koji bilo koji pojedinac želi da bude viđen kada se osvrne unazad“, rekao je Nabaro.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.