U trendu

Izbori u najmnogoljudnijoj španskoj pokrajini Andaluziji

MADRID – Birači u Andaluziji danas će glasati na regionalnim izborima u prvom izbornom testu za novog lidera opozicione Narodne partije, koja je sebi postavila cilj da osvoji prvu, apsolutnu pobedu u toj najmnogoljudnijoj španskoj pokrajini.

Andaluzija, sa 8,5 miliona stanovnika, bila je tokom perioda od 40 godina uporište socijalističke partije, koja je 2018. godine morala da ustupi vlast konzervativnoj koalicionoj vladi koju je predvodila Narodna partija (PP), podseća Rojters.

Konzervativac Huan Manuel Moreno, predsednik Andaluzije od 2019. godine, raspisao je vanredne izbore kako bi iskoristio povoljne rezultate anketa i dolazak novog lidera na čelo PP Alberta Nunjeza Feiha.

Prema rezultatima najnovije ankete koju je objavila agencija GAD3 u listu ABC, stranka PP je na putu da na ovim izborima udvostruči broj osvojenih glasova u odnosu na 2018. godinu i osvoji 53 poslanička mesta, dva manje od apsolutne većine u regionalnom parlamentu koji ima 109 mesta poslaničkih.

Ako PP ne dobije većinu, Feiho bi mogao da bude primoran da do sledećih nacionalnih izbora koji su zakazani za kraj 2023. godine, demonstrira spremnost na saradnju sa krajnje desničarskom strankom Voks.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.