U trendu

Izbori u Tirolu: OVP pala za 10 odsto, FPO druga

BEČ – Izbori u austrijskoj pokrajini Tirol završeni su pobedom vladajuće Narodne partije Austrije (OVP) sa gubitkom od oko 10 odsto glasova, i neočekivano dobrim rezultatom Slobodarske stranke (FPO), koja je preuzela drugu poziciju na političkoj sceni tog dela Austrije.

OVP je ostvarila najgori rezultat na izborima u Tirolu, ali je uspela da spreči prognozirani pad za 15 odsto, osvojivši 34,7 procenata glasova.

FPO je izborila 18,9 odsto glasova, i tako je ispred Socijaldemokratske partije (SPO), koja je osvojila 17,5 procenata.

Zeleni, koalicioni partneri OVP, su, takođe, pali na 9,2 procenata.

U pokrajinskoj skupštini biće još lista „Fric“; koja je osvojila čak 9,9 procenata glasova, duplo više nego na prošlim izborima i NEOS sa 6,2 odsto.

FPO je prva reagovala na privremene rezultate izbora i njen nosilac liste Markus Abvercger je najavio da je spreman da učestvuje u vlasti.

„Pružamo ruku i spremni smo na razgovore sa svima“; poručio je on.

Međutim, novu vladu će, najverovatnije činiti koalicija OVP-SPO.

Šef SPO u Tirolu Lukas Mat poručio je da bi trebalo „pronaći stabilno rešenje za pokrajinu“, a nosilac liste OVP Anton Matle uveren je da će njegova stranka ostati na vlasti.

Zeleni su nakon objavljivanja rezultata konstatovali da od građana nisu dobili nalog da budu u budućoj vlasti.

U Tirolu je vlast 77 godina držala OVP, a u prošlom mandatu u koaliciji sa Zelenima.

Ishod izbora, posebno pad OVP i Zelenih je i izraz negodovanja građana zbog, kako smatraju, neuspešnog upravljanja krizom savezne vlade kancelara Karla Nehamera, navode austrijski mediji.

Zapažen je i uspeh FPO, koja neočekivano postaje sve snažnija, kao što to pokazuju i istraživanja javnog mnjenja na saveznom nivou, gde je na drugoj poziciji ispred narodnjaka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar