U trendu

Izbori za Dumu: Jedinstvenoj Rusiji 324 mesta

MOSKVA – Partija Jedinstvena Rusija predsednika Vladimira Putina trebalo bi da dobije 324 mesta u donjem domu parlamenta, nakon izbora održanih između 17. i 19. septembra, pokazali su današnji preliminarni rezultati ruske Centralne izborne komisije (CIK).

Prema tim podacima, a na osnovu 100 odsto prebrojanih glasova, Jedinstvena Rusija je dobila 49,82 odsto glasova, što je 126 mesta, a pojedinačno kandidati partije dobili su 198 mesta, pa ta partija može da računa na 324 mesa u Državnoj dumi, preneo je TAS S.

Kandidati Komunističke partije Rusije osvojili su 18,93 odsto glasova i dobili 48 mesta, a dobili su i devet mandata pojedinačno, pa će njihova stranka imati 57 predstavnika u Dumi.

Stranka Pravedna Rusija osvojila je 7,46 odsto (19 mesta) i još osam pojedinačno, pa će imati 27 mesta.

Libiberalno-demokratska partija Rusije ima 21 mandat, Novi ljudi 13, a tri stranke – Građanska partija, Rodina i Partija rasta imaće po jednog poslanika.

Pet mesta otišlo je nestranačkim kandidatima.

Sastav donjeg doma ruskog parlamenta bira se prema mešovitom principu – 225 poslanika bira se sa stranačkih lista, a još 225 iz jednomandatnih izbornih jedinica u jednom krugu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.