U trendu

Izetbegović odbio poziv da se obrati poslanicima NSRS

BANJALUKA – Predsednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović nije prihvatio poziv predsednika Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljka Čubrilovića da se obrati na narednoj sednici parlamenta Srpske na temu političko-ekonomske situacije u BiH.

Čubrilović je u izjavi za banjalučki Glas Srpske ranije najavio skoro održavanje posebne sednice NSRS o situaciji u BiH na koju je pozvao da se obate i lider SDA Izetbegović i predsednik HDZ BiH Dragan Čović.

Čubrilović je rekao tim povodom da je „nama neophodan razgovor, jer hitno mora da padne ovo medijsko ‘duvanje’ rata u političkom i javnom diskursu“.

„Republika srpska neće rat nijedan njen zvaničnik, nijedan medij, nijedan izabrani funkcioner nikada nikada i nigde nije pomenuo rat kao opciju. U tom smislu sam ih pozvao posebno imajući u vidu da su se oglušili na poziv predsednice Republike Srpske koja ih je ranije pozivala nan dijalog u skladu sa zaključcima NSRS“, rekao je Čubrilović.

Izetbegović je u odgovoru Čubriloviću zahvalio na pozivu i podsetio da je on član Kolegijuma Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na kojem je već, kako kaže, diskutovano o toj temi.

U uverenju da će diskusija bti nastavljena, Izetbegović konstatuje da je blokada institucija, kako kaže, „bespotrebno nametnuta“ i smatra da „nikome ne donosi dobro“.

„Iznalaženje najprihvatljivijih rešenja za državu Bosnu i Hercegovinu“ stvar je državnih institucija, a ne entitetskih, i može biti razmatrano samo u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine i ostalim nadležnim državnim institucijama“, naveo je Izetbegoviću u pismu Čubriloviću, preneli su sarajevski mediji.

Dodao je i da Stranku demokratske akcije u NSRS-u predstavlja niz, kako kaže, veoma iskusnih i sposobnih poslanika koji mogu dati konstruktivan doprinos rešavanju situacije u kojoj se kao društvo i država nalazimo, ali samo u delu koji se odnosi na entitet Republike Srpske.

Izetbegović, između ostalog, u pismu kaže i da su „upravo odustajanje od blokada i povlačenje neustavnih zakona i zaključaka osnovni preduslov za poboljšanje aktuelne političko-ekonomske situacije u Bosni i Hercegovini“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.