Izetbegovic se pravda optuzujuci Srbiju i Srpsku

SARAJEVO – Nakon poruke o potrebi prebrojavanju Bošnjaka, koja izaziva reakcije međunarodne i domaće javnosti kao ratnohuškačka, lider SDA Bakir Izetbegovih tu poruku pravda optužbama protiv Srbije i Republike Srpske kao kao opasnost od koje, tvrdi, BiH treba da bude spremna na odbranu.

Izetbegović je, naime, na stranačkom skupu u Hadžićima izjavio da su se Bošnjaci prebrojali, kako je rekao „i koliko lovaca imamo i koliko ima mladih ljudi i koliko imamo instruktora na dronovima…“

Ovu izjavu lidera SDA kritikovali su zvaničnici i lideri stranaka vlasti i opozicije u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, državni vrh Hrvatske, kao i visoki predstavnik Kristijan Šmit, ocenivši je „ratnohuškačkom“ i „opasnom“, koja, kako je rekao, povećava tenzije u državi.

Izetbegović, međutim, smatra da nema potrebe za „zgražavanjem“, niti je, kaže, izjava „ratnohuškačka“.

„Naprotiv. Tvrdnja da ćemo uvek biti spremni da sve učinimo kako bi sačuvali vlastitu državu, sigurnost i mir u njoj, naše je pravo i obaveza. Tu obavezu svakom građaninu Bosne i Hercegovine propisuje i Ustav“, napisao je lider SDA na svom fejsbuk profilu.

A onda se optužbe usmerio na Republiku Srpsku i Srbiju, za koju je rekao da se naoružava i od koje političko Sarajevo, kako tvrdi, svakodnevno dobija poruke koje su navodno „vrlo često nalik onima iz 90-ih“.

„Ratno huškanje je kada se preti secesijom, podelom države, na dnevnoj bazi govori o ‘srpskom svetu’, o prekrajanju granica, kada se vređa i omalovažava celi jedan narod, kada iz susedstva svakodnevno dobijamo poruke koje su vrlo često nalik onima iz 90-ih godina prošlog veka“, kaže Izetbegović

Svedoci, smo, tvrdi on i četničkih okupljanja i pretnji da će Drina ponovo teći krvava, kao što je tekla u Drugom svetskom ratu i tokom agresije od 92. do 95. godine te, kako kaže „i naoružavanju Srbije i policije entiteta RS, strategijama nacionalne bezbednosti i odbrane Srbije koje obuhvataju teritorij BiH, namernom slabljenju odbrambenih kapaciteta Oružanih snaga BiH…“.

Sve to, tvrdi, nije izazvalo skoro nikakvu reakciju, ili su te reakcije bile veoma blage za razliku od onih koje su se danas i juče čule na račun njegove izjave o „prebrojavanju“.

Da je, kaže, bilo odlučnih reakcija na pobrojano, onda „verovatno ni ja ne bih morao ljudima koji su s pravom zabrinuti pojašanjavati da nećemo dopustiti scenarijo iz 92. godine“.

Izetbegović tvrdi da od Bošnjaka nikome ne preti opasnost i da svaki narod i svaka država na svetu ima pravo na odbranu.

„To pravo neće biti uskraćeno Bosni i Hercegovini i Bošnjacima“, naveo je Izetbegović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.