Ovako izgleda novi ruski lovac, Amerikanci uznemireni zbog njegovih kvaliteta (video)

Ruski lovac pete generacije Su-57 PAK-FA već danima je glavna tema u američkim medijima čija su specijalnost geopolitika i vojno-stručna tematika, a posebno nakon što je ruski general Viktor Bondarev izjavio da ovaj avion može da se nadogradi tako da se slobodno može nazvati „avionom šeste generacije“.

I dok američka vojska ulaže neverovatne napore u razvoj i profilisanje aviona šeste generacije, visoki ruski zvaničnici, čija zemlja još nije „usvojila“ ni avion pete generacije, sada javno govore o ruskom avionu šeste generacije.

To su izjave koje su Amerikance digle na noge, piše „Ruska reč“.

„Radi se o izuzetnom avionu koji po svojim ukupnim letačkim i taktičkim karakteristikama može biti avion ne samo pete, već i šeste generacije“, izjavio je predsednik Veća Federacije za odbranu i sigurnost, general-pukovnik Viktor Bondarev govoreći o Su-57.

On je, kako piše portal Raša Bijond, bivši komandant ruskih vazdušno-svemirskih snaga i heroj Ruske Federacije, koji je u detalje upoznat sa mogućnostima novog ruskog lovca pete generacije Su-57.

Bondarev je u izjavi koja je uzburkala američku stručnu javnost naveo kako “ovaj avion ima ogroman potencijal za modernizaciju“, preneo je „Blic“.

https://www.youtube.com/watch?v=3LxLSeTJV2E

„Njegove izuzetne mogućnosti daju osnov za dalji razvoj u svim pravcima. On predstavlja proizvod najviših tehničkih dostignuća u savremenoj vazduhoplovnoj nauci, i to ne samo u Rusiji, nego i u celom svetu“, naveo je Bondarev.

Amerikanci, koji su u nekoliko navrata javno obznanili kako razmatraju različite koncepte aviona šeste generacije, uznemireni su i samom najavom da je „njihova nedodirljiva vazdušna nadmoć ugrožena“.

Američki avion šeste generacije, inače, trebalo bi da zameni njihovog lovca pete generacije F-22 „Raptor“, međutim, oni za sada nemaju jasno profilisanu listu tehničko-taktičkih prioriteta, zbog čega je nejasno protiv kakvih ciljeva bi se uopšte takav avion borio.

U tom je smislu verovatno da je američki projekat Penetrating Counter Air, projekat razvoja aviona šeste generacije, najviše odmakao i da će on biti polazna tačka za razradu tih aviona.

U stvaranju aviona šeste generacije učestvuje i američka Ratna mornarica koja takođe analizira različite opcije primerene njenim potrebama.

https://twitter.com/defencepk/status/928206128651096064

Radna verzija projekta aviona šeste generacije, koji se razvija za potrebe američkih pomorskih snaga, nosi ime Next Generation Air Dominance.

Često se ovaj projekt još naziva F/A-XX. Međutim, baš kao i u slučaju s projektom Penetrating Counter Air, ni američki pomorci nisu sasvim rasčistili sa kakvim će se sve pretnjama njihovo vazduhoplovstvo suočiti posle 2030. godine.

Inače, ovaj projekat vodi američka multinacionalna kompanija Boing, i on predviđa razvoj letelice koja će se proizvoditi u dve varijante: onoj sa posadom i drugoj – bez posade.

U međuvremenu, američkim vojnim stručnjacima nejasno je kako su Rusi bez opsežnije analitičke studije tako brzo doneli zaključke šta se to očekuje od aviona šeste generacije i, uopšte, kakve će biti karakteristike buduće vazdušne bitke.

Stoga deo američkih stručnjaka zaključuje da postoji mala verovatnoća da će ruski Su-57 biti osnovna ruska koncepcija za ostvarivanje vazdušne prevlasti u periodu nakon 25-30 godina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.