U trendu

Izložba o ustaškom logoru koji nije preživeo nijedan Srbin

ZAGREB – Izložba „Put bez povratka – od logora Slana do logora Jasenovac“, otvorena je u sredu u spomen području Jasenovac u organizaciji te javne ustanove i Documente.

Kako su saopštili organizatori, JUSP Jasenovac i Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, uz podršku Stiftung EVZ i Međunarodnog saveza za sjećanje na holokaust, izložba je otvorena u susret godišnjici proboja iz logora.

Autor izložbe i direktor JUSP Jasenovac Ivo Pejaković istakao je „da surovi uslovi logora, kao i jednako surov odnos ustaša prema zarobljenicima, nisu ostavili mnogo svedoka“, prenela je agencija Hina.

Šef Documente Vesna Teršelič podsetila je da je spomen-ploča na nekadašnje logore na Pagu u uvali Slana i naselju Metajna tri puta uništavana, poslednji put 2013. godine.

Ona je izrazila želju za organizovanjem izložbe i u drugim mestima, posebno u Novalji na Pagu, blizu koje se nalazio logor Slana.

Logor Slana bio je smešten u središnjem delu ostrva Paga, u dubokoj uvali koja gleda na Velebit. U njemu su se nalazila dva podlogora, jedan za Srbe, drugi za Jevreje.

Prema svedočenju retkih preživelih Jevreja, odnos prema Srbima bio je još brutalniji, a posledice su bile takve da prema dosadašnjim saznanjima ne postoje slučajevi srpskih zarobljenika koji su preživeli logor Slanu i Drugi svetski rat i o tome ostavili svedočanstvo.

Zbog toga se o događajima u logoru Slana zna tek ono što je sačuvano u svedočanstvima preživelih Jevreja, navodi Documenta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.