Izrael i palestinske oružane organizacije u Gazi pristali na prekid vatre

Izrael i palestinske oružane organizacije u pojasu Gaze su, prema navodima medija, pristali noćas na prekid vatre posle jučerašnje eskalacije nasilja izazvane smrću istaknutog člana Islamskog džihada tokom štrajka glađu u izraelskom zatvoru.

Prekid vatre je stupio na snagu u 3.30 sati po lokalnom vremenu, zahvaljujući posredovanju zvaničnika Egipta, Katara i UN, javili su Al Džazira i Rojters pozivajući se na palestinske izvore.

Portparol Islamskog džihada Tarik Selmi je rekao da su sukobi prestali. Islamski ekstremistički Hamas, vladajući u pojasu Gaze, je ranije saoštio da pregovara o okončanju izraelske „agresije“ na tu palestinsku teritoriju.

Pregovore o okončanju izraelskih napada tenkovima i udara iz vazduha kasno sinoć i palestinskog raketiranja Izraela posle smrti Kadera Adnana koji je štrajkovo glađu 87 dana, vodio je lider Hamasa Ismail Hanije.

Izraelska vojska je saopštila da je najmanje 37 raketa ispaljeno iz pojasa Gaze, a dve su pale u grad Sderot kraj granice.

Troje ljudi je ranjeno šrapnelom, uključujući jednog stranca koji je zadobio teške povrede, ali mu se stanje popravilo, kako je naknadno rečeno.

U izraelskim udarima u iz vazduha ciljano je nekoliko mesta u pojasu Gaze gde živi više od dva miliona stanovnika, rekli su bezbednosni izvori i palestinski očevici.

Pošto je prekid vatre stupio na snagu sirene za raketnu odbranu su se ubrzo oglasile na jugu Izraela , ali nije odmah bilo izveštaja o povreda i šteti niti potvrde da je raketa ispaljena, prenose izraelski mediji.

Izraelska vojska je posle procene situacije dala instrukcije stanovnicima pograničnih naselja da se vrate uobičajenoj rutini , preneli su izraelski mediji.Kako je navedeno škole će biti otvorene.

Izraelski su objavili da je Adnan bio uhapšen zbog optužbi za umešanost u terorističke aktivnosti i da je bio u zatvoru čekajući suđenje.

On je prvi palestinski zatočenik koji je umro tokom štrajka glađu u izraelskom zatočeništvu.

Ubrzo posle objavljivanja vesti njegovoj smrti ispaljene su četiri rakete iz pojas Gaze, a izraelska vojska je otvorila tenkovsku vatru na osmatračnicu Hamasa kraj granice.

U utorak popodne i uveče ekstremisti iz Gaze su ispalili još desetine raketa i mina na Izrael.

Većinu je presreo sistem protivvazdušne odbrane „Gvozdena kupola“ ili su pale na otvoreno, a neke nisu prešle granicu. Pet projektila je pogodilo urbana područja na jugu Izraela, saopštila je policija.

Razne palestinske ekstremističke organizacije u pojasu Gaze su preuzele odgovornost za raketiranje.

U saopštenju izdatom u utorak popodne i Hamas i Islamski džihad su naveli da su napadi odgovor na smrt Adnana.

Izrael je u utorak ujutru odgovorio samo tenkovskom vatrom, a kasno uveče su počeli udari iz vazduha.

Vlada premijera Izraela Benjamina Netanjahua našla se pod pritiskom, uglavnom unutar vladajuće koalicije, da odgovori na raketiranje.

Izraelska vojska je saopštila da su ciljana mnoga mesta koja pripadaju Hamasu, uključujući kamp za obuku , bazu u kojoj je postrojenje za proizvodnju oružja i betona, te sedište pomorskih komandosa i tunel na jugu pojasa Gaze i da je zadat ozbiljan udarac sposobnosti Hamasa da se ojača i da se naoruža.

Ciljevi Hamasa u Gazi su napadnuti u dva navrata. Palestinski mediji su izvetili da je jedan čovek teško ranjen, što Hamas nije otvrdio.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.