U trendu

Izrael: Istraga slučajeva miokarditisa posle Fajzera

JERUSALIM – Izraelsko Ministarstvo zdravlja saopštilo je juče da ispituje mali broj slučajeva upale srčanog mišića kod ljudi koji su primili Fajzerovu vakcinu protiv kovida 19, ali da još uvek nije donelo zaključke.

Iz Fajzera navode da nije primećena viša stopa tog oboljenja od one koja bi se obično očekivala u opštoj populaciji, prenosi Rojters.

Izraelski koordinator za odgovor na pandemiju Nahman Aš rekao je da je preliminarna studija pokazala na desetine pojava miokarditisa koji su se dogodili među više od pet miliona vakcinisanih ljudi, pre svega nakon druge doze.

Aš je rekao da nije jasno da li je ovo neobično visoko i da li je povezano sa vakcinom.

Kako se navodi, većina slučajeva zabeležena je među ljudima do 30 godina.

„Ministarstvo zdravlja trenutno ispituje da li postoji višak morbiditeta (stope bolesti) i da li se to može pripisati vakcinama“, rekao je Aš i naglasio da Ministarstvo zdravlja tek treba da donese zaključke.

Utvrđivanje veze, dodao je, bilo bi teško jer miokarditisi, stanja koja često prolaze bez komplikacija, mogu biti iazazvani raznim virusima, a sličan broj slučajeva prijavljen je i prethodnih godina.

Iz Fajzera navode da su u redovnom kontaktu sa izraelskim Ministarstvom zdravlja radi pregleda podataka o vakcini.

„Neželjeni događaji se redovno i temeljno preispituju i nismo primetili veću stopu miokarditisa od one koja bi se očekivala u opštoj populaciji. Uzročna veza sa vakcinom nije ustanovljena“, piše u saopštenju kompanije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.