U trendu

Izrael kritikuje jer SB UN ne pominje Hamasovo raketiranja

JERUSALIM – Ministarstvo spoljnih poslova Izraela kritikovalo je sinoć Savet bezbednosti UN jer nije pomenuo da je Hamas raketirao naseljena mesta u Izraelu tokom sukoba između izraelske vojske i palestinskog Hamasa.

„Odgovornost za eskalaciju u potpunosti snosi Hamas koji je raketirao Jerusalim, periferiju Gaze i druge izraelske gradove“, navodi se u saopštenju izraelskog ministarstva.

Ministarstvo optužuje SB UN da „ignoriše“ više od 4.000 raketa ispaljenih na Izrael tokom jedanestodnevnog konflikta, prenosi jerusalimski dnevnik „Tajms of Izrael“.

„Hamas je koristio civile kao štit, cinično se koristeći beznađem građana, sprečavajući isporuke humanitarne pomoći, hrane, medicinskih potrepština i energenata iz Izraela“, navodi se u saopštenju ministarstva.

„Očekujemo da međunarodna zajednica osudi Hamas, razaoruža tu organizaciju, obezbedi obnovu Pojasa Gaze i spreči priliv novca namenjenog za oružje i teror. Izrael ostaje posvećen sudbini izbeglica i nesatalih lica i zalagaće se za njihov povratak“, dodaje se u saopštenju.

MIP Izraela izražava zahvalnost predsedniku SAD Džozefu Bajdenu za doprinos prekidu ratnih sukoba.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.