U trendu

Izrael napao Gazu posle raketiranja tokom svečanosti u SAD

 Izraelska vojska napala je rano jutros pozicije Hamasa u odgovoru na rakete ispaljene prema Izraelu sinoć u vreme potpisivanja sporazuma o normalizaciji izmedju Izraela i dve arapske zemlje Zaliva u Beloj kući.

Raketiranje je nastavljeno tokom noći i sirene su se oglasile širom južnog Izraela.

Vojska je saopštila da je pet projektila palo na otvoreno područje, a da je preostale presreo izraelski protivraketni sistem.

U znak odmazde vojska je saopštila da je pogodila deset pozicija islamskog ekstremističkog Hamasa koji vlada Gazom, uključujući fabriku za proizvodnju oružja i eksploziva, podzemnu infrastrukturu i kompleks za vojnu obuku.

Obnovljena razmena vatre podsetila je da svečanosti u Vašingtonu ne menjaju izraelski sukob sa Palestincima.

Izrael je potpisao bilateralne sporazume sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) i Bahreinom, a sve tri zemlje su potpisale dokument nazvan Sporazum Avram po začetniku tri velike monoteističke religije.

Palestinci se protive tim sporazumima i smatraju ih izdajom arapskih zemalja koje su pristale da priznaju Izrael, a nisu osigurale teritorijalne koncesije.

Ni predsednik SAD Donald Tramp koji je predsedavao potpisivanjem, ni premijer Izraela Benjamin Netanjahu nisu pomenuli Palestince u svom obraćanju na svečanosti ali su ministri spoljnih poslova Emirata i Bahreina govorili o značaju stvaranja palestinske države.

Na povratku iz Vašingtona Netanjahu je rekao da nije iznenadjen raketiranjem tokom svečanosti potpsivanja.

„Oni žale da ponište mir ali neće uspeti“, rekao je Netanjahu zapretivši svima koji teže da povrede Izraelce.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.