U trendu

Izrael neće saradjivati sa Sudom u Hagu o mogućim zločinima

Izrael neće „saradjivati“ sa Medjunarodnim krivičnim sudom (MKS) u Hagu u istrazi o mogućim ratnim zločinima na palestinskim teritorijama, saopštio je danas kabinet izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.

„Izrael je odlučio da ne saradjuje sa MKS“, navodi se u saopštenju i dodaje da vlada smatra da taj sud nema „legitimitet da otvori istragu“ protiv Izraela.

Glavna tužiteljka suda u Hagu Fatu Bensuda (Bensouda) najavila je početkom marta pokretanje istrage o mogućim ratnim zločinima Izraela počinjenim na palestinskim teritorijama.

Istraga se pokreće na zahtev Palestinaca, koji su se pridružili Sudu 2015. godine, pošto su dobili status zemlje nečlanice, posmatrača u Generalnoj skupštini UN.

Očekuje se da će istraga obuhvatiti postupke izraelske vojske u ratu 2014. izmedju ekstremista Hamasa i tokom velikih protesta četiri godine kasnije duž granice pojasa Gaze i Izraela, kada je ubijeno ili ranjeno desetine Palestinaca.

Takodje će se istražiti politika izraelskog naseljavanja Zapadne obale i anektiranog istočnog Jerusalima, teritorija osvojenih u Šestodnevnom ratu 1967. godine na kojima Palestinci planiraju da osnuju svoju nezavisnu državu.

„Institucija (Sud) osnovana za odbranu ljudskih prava štiti one koji ih gaze“, naveo je kabinet Netanjahua.

MKS je jedini stalni sud za ratne zločine na svetu, osnovan je 2002. godine da sudi najgorim zločinima na svetu ukoliko lokalni sudovi ne žele ili ne mogu da intervenišu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.