U trendu

Izrael neće uspostaviti nova naselja na Zapadnoj obali u narednim mesecima

JERUSALIM – Izrael neće dozvoliti uspostavljanje novih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali u narednim mesecima, saopšteno je danas iz kancelarije premijera Benjamina Netanijahua.

Njegova vlada je ranije ovog meseca dala retroaktivno ovlašćenje za uspostavljanje devet jevrejskih naselja koja su podignuta bez odobrenja vlade, što je izazvalo nesuglasice sa Palestincima, koji vide Zapadnu obalu kao deo buduće palestinske države, prenosi Rojters.

Taj potez je takođe izazvao osudu zapadnih sila i arapskih partnera Izraela, koji smatraju da su sva jevrejska naselja na Zapadnoj obali nelegalna.

Izrael sponzoriše oko 140 naselja na Zapadnoj obali, koju vidi kao teritoriju na koju polaže istorijsko pravo, ali i kao bezbednosni bedem.

„Izrael je obavestio Sjedinjene Države da u narednim mesecima neće odobriti nova naselja preko devet već odobrenih“, navodi se u saopštenju Netanjahuove kancelarije.

Kako navodi agencija, bilo je predviđeno da Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija glasa o pitanju uspostavljanja novih naselja, ali je Netanijahuova vlada odlučila da pre glasanja ne odobri taj potez.

Uprkos tome što se arapski saveznici Izraela protive novim naseljima, Ujedinjeni Arapski Emirati su naveli da neće sazvati glasanje o nacrtu rezolucije protiv uspostavljanja novih naselja, i objavili, pozivajući se na „pozitivne razgovore između partnera“ da će umesto toga SB UN izdati jednoglasno saopštenje.

Rojters navodi da je glasanje u Savetu bezbednosti moglo da testira spremnost Vašingtona da stavi veto u ime Izraela nakon što je javno upozorio svog bliskoistočnog saveznika da ne odobrava nova naselja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar