U trendu

Izrael: Odsteta porodici preminulog drzavljanina SAD

JERUSALIM – Izraelsko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je postiglo nagodbu za obeštećenje porodici jednog američkog državljanina palestinskog porekla, koji je umro ranije ove godine nakon što su ga izraelske snage pritvorile na okupiranoj Zapadnoj obali.

U januaru, izraelski vojnici su pritvorili Omara Asada (78) na kontrolnom punktu na okupiranoj Zapadnoj obali, preneo je AP.

Asad, koji je živeo u SAD četiri decenije, proglašen je mrtvim u bolnici nakon što su ga ostali Palestinci koji su bili zatočeni pronašli bez svesti.

Ministarstvo odbrane je navelo u saopštenju da je postiglo nagodbu sa Asadovom porodicom, koja je podnela tužbu protiv države izraelskom sudu.

Kako se navodi, „u svetlu jedinstvenih okolnosti nesrećnog događaja“ Ministarstvo je pristalo da porodici isplati oko 141.000 dolara.

Nakon negodovanja američke vlade, izraelska vojska je ranije ove godine objavila retko saopštenje u kojem se navodi da je incident „bio težak i nesrećan događaj, koji je rezultat moralnog neuspeha i lošeg donošenja odluka jednog vojnika“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.