U trendu

Izrael potpisao sporazume o normalizaciji odnosa sa UAE i Bahreinom u Beloj kući

Izrael je danas u Beloj kući sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Bahreinom potpisao sporazume o normalizaciji odnosa u prisustvu američkog predsednika Donalda Trampa.

Sporazum su potpisali premijer Izraela Benjamin Netanjahu i ministri spoljnih poslova UAE i Bahreina, Abdulah bin Zajed al-Nahjan Abraham i Halid bin Ahmed Al Halifa.

Tramp, koji se nada da će ti istorijski sporazumi dovesti do novog poretka moći na Bliskom istoku i učvrstiti njegov imidž mirotvorca uoči predsedničkih izbora u SAD, proglasio je na ceremoniji potpisivanja „radjanje novog Bliskog istoka“.

„Ovde smo danas da promenimo smer istorije. Posle decenija podela i sukoba, obeležavamo svitanje novog Bliskog istoka“, rekao je Tramp.

Stotine ljudi su posmatrale ceremoniju potpisivanja bilateralnih sporazuma kojima se formalizuje normalizacija već poboljšanih odnosa Izraela i dve arapske države, u skladu s njihovim zajedničkim suprotstavljanjem Iranu.

Sporazumi se ne bave višedecenijskim izraelsko-palestinskim sukobom.

Dok UAE, Bahrein i druge arapske zemlje podržavaju Palestince, Trampova administracija je uspela da ubedi dve države da ne dozvole da ih taj konflikt spreči da imaju normalne odnose sa Izraelom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.