U trendu

Izrael: Premijer Netanijahu će smeniti ministra Derija posle nepunih mesec dana

JERUSALIM – Premijer Izraela Benjamin Netanijahu će danas smeniti svog koalicionog saveznika Ariju Derija iz ultraortodoksne partije Šas nakon što je Vrhovni sud Izraela 18. januara presudio da je imenovanje Derija za ministra unutrašnjih poslova i zdravlja „nerazumna i ekstremna odluka“ s obzirom na njegove ranije brojne probleme sa zakonom, prenosi Tajms of Izrael.

„Deri će ostati na uticajnoj poziciji i dalje imati apsolutnu kontrolu nad partijom Šas,“ izjavio je bivši Derijev portparol Barak Seri za Vojni radio.

Novi desničarski kabinet Benjamina Netanijahua, koji je imenovan 29. decembra prošle godine, se suočava sa prvim pukotinama zbog različitog pristupa vladajućih stranaka prema izraelskim naseljima na Zapadnoj obali.

U Tel Avivu je juče održan protest protiv vladinih reformi pravosudnog sistema u Izraelu, na kojem je učestvovalo oko 110.000 ljudi, prenosi Tajms of Izrael.

Protesti se održavaju već treći vikend zaredom, a na skupu su bili prisutni mnogi opozicioni političari koji se protive premijeru Benjaminu Netanijahuu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar