U trendu

Izrael: Rivlin bira mandatara za sastav vlade

JERUSALIM – Izraelski izborni zvaničnici predali su danas rezultate prošlonedeljnog glasanja za parlament predsedniku države Ruvenu Rivlinu, uz nagoveštaj napretka u naporima zemlje da formira vladu i izbegne pete uzastopne parlamentarne izbore.

Rivlin je zadužen da izabere mandatara za koga misli da ima najbolje šanse da obezbedi većinu u Knesetu, koji ima 120 mesta, preneo je AP.

Među kandidatima je i premijer Benjamin Netanijahu, lider Likuda i predsednik vlade sa najdužim stažom, koji je u senci suđenja za korupciju.

Sudski postupak treba da počne sledeće nedelje, pošto se Rivlin sastane sa Netanijahuom i drugim stranačkim liderima.

Ključ odluke, kako je rekao Rivlin, biće vođa stranke koji će moći da zasluži poverenje Kneseta i izgradi vladu koja će uspeti da popravi rascepe među ljudima i rehabilituje izraelsko društvo.

To je ono što Izraelci žele, istakao je Rivlin, a ne peti uzastopni izbori bez presedana koji bi bili pokrenuti neuspehom da se okupi većina od 61 mesta.

„Nadam se da će oni koje je izabrala javnost uspeti da saslušaju narod Izraela, budu dovoljno mudri da čuju njegove zahteve za nekonvencionalnim savezima, saradnjom u prelaznim sektorima, za konstruktivnim i predanim radom u korist izraelskih građana“ rekao je Rivlin.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.