U trendu

Izrael Rusiji: Žalimo zbog incidenta, kriva je sirijska vlada

TEL AVIV – Izrael izražava žaljenje zbog pogibije članova posade ruskog vojnog aviona „iljušin Il-20“, koji je oboren u ponedeljak uveče u Siriji, saopštile su danas izraelske odbrambene snage (IDF), istakavši da Izrael za ovaj incident smatra odgovornom sirijsku vladu.

U saopštenju se navodi da je ruski avion oboren zbog sirijske protivavionske vatre, prenosi Tas s.

„Protekle noći su borbeni avioni IDF uzeli na nišan postrojenje sirijskih oružanih snaga iz kojeg je trebalo da sistemi za proizvodnju preciznog i smrtonosnog oružja budu prebačeni, u korist Irana, Hezbolahu u Libanu“, stoji u saopštenju.

Ovo oružje je, ističe IDF , imalo za svrhu napad na Izrael i predstavljalo je nedopustivu pretnju Izraelu.

„Izrael smatra režim (sirijskog predsednika Bašara) Al Asada, čija je vojska oborila ruski avion, u potpunosti odgovornim za ovaj incident. Takođe, Izrael smatra Iran i terorističku organizaciju Hezbolah odgovornim na ovaj nesrećni incident“, zaključuje se u saopštenju.

IDF napominje da su izraelski avioni već bili u izraelskom vazdušnom prostoru u trenutku kada je sirijska vojska lansirala rakete koje su pgodile ruski avion i da „tokom izraelskog udara na cilj u Latakiji, ruski avion nije bio u zoni operacije“.

Izvor u izraelskoj vladi rekao je danas ruskoj agenciji da je Izrael u kontaktu s ruskom vladom i oružanim snagama, te da im pruža informacije u vezi sa obaranjem ruskog aviona.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu će, kako se očekuje, razgovarati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom posle obaranja ruskog aviona nad Sirijom.

To je javila agencija Rojters, pozivajući se na neimenovane izraelske diplomatske izvore.

Neimenovani zvaničnik je rekao da će taj razgovor „uskoro“ biti realizovan, ne navodeći detalje.

U međuvremenu, rusko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je na razgovor izraelskog ambasadora u Rusiji Gerija Korena zbog incidenta sa ruskim avionom Il-20 koji je oboren u Siriji.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je izviđački avion Iljušin „Il-20“ oboren sirijskom zemlja-vazduh raketom iznad Sredozemnog mora, javio je AP.

Agencija je dodala da spasioci traže olupinu, ali da ne očekuju da pronađu preživele.

Rusko ministarstvo je navelo da je avion slučajno pogodila jedna od raketa, namenjena izraelskim borbenim avionima „F-16“ koji su vršili dejstva nad metama u pokrajini Lakatija u Siriji.

U saopštenju se navodi da su izraelski avioni „gurnuli“ ruski avion na putanju rakete i da Rusija optužuje Izrael za „namernu provokaciju“.

Zadržavamo pravo da odgovorimio „milo za drago“, izjavio je portparol ruskog Ministarstva odbrane, general major Igor Konašenkov, preneo je Tas s.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar