U trendu

Izrael se seća šest miliona žrtava holokausta

Prodoran zvuk sirene širom Izraela označio je jutros, tačno u 10.00 sati po lokalnom vremenu, početak dvominutnog ćutanja u znak sećanja na šest miliona Jevreja koje su ubili nacisti i njihovi saradnici u holokaustu u Drugom svetskom ratu.

Dan sećanja na žrtve holokausta koji se danas obeležava u Izraelu, jedan je od najtužnijih u kalendaru te zemlje. Na zvuk sirene Izraelci su stali pognutih glava na ulicama, prekinuli rad u fabrikama, nastavu u školama, vozači i putnici su izašli iz autobusa i automobila, sećajući se onih koji su stradali.

Ceremonije se danas održavaju širom zemlje. U izraelskom parlamentu Knesetu u državnom holu Šagal i u Holu sećanja Momorijlanom centru holokausta Jad Vašem u Jerusalimu čitaju se imena onih koji su ubijeni u okviru ceremonije „Svaka osoba ima ime“.

Radio i TV stanice emituju intervjue sa preživelima u holokaustu i dokumentarne emisije o genocidu. Izrael je sinoć započeo obeležavanje Dana sećanja na heroje u mučenike holokausta ceremonijom u Jad Vašemu u Jerusalimu.

Centralna tema ovogodišnje ceremonije bila je „Borba za očuvanje duha humanosti u holokaustu“.

Danas su nakon dva minuta ćutanja položeni venci na Trgu Varšavski geto u Jad Vašemu. Ceremoniji su prisustvovali predsednik Izraela Ruven Rivlin i premijer Benjamin Netanjahu.

Netanjahu je obraćajući se sinoć okupljenima u Jad Vašemu podsetio da su nacisti govorili:“Jevreji su krivi za sve“.

„Antisemiti danas kažu Izrael je kriv za sve. Mnogi očevi cionizma su verovali da je ta bolesna mržnja prema Jevrejima ukorenjena u posebnoj situaciji u kojoj su se Jevreji našli jer su beskućnici, raštrkani medju narodima. Oni su se nadali da će mržnja prema Jevrejima proći ako imaju svoju državu. Na nesreću realnost pokazuje da je ta optimistična procena pogrešna“, rekao je Netanjahu.

U školama i opštinama širom Izrael za danas su zakazane komemoracije. U Poljskoj se održava 28. marš živih u kome učestvuje hiljade tinejdžera Jevreja i nejevreja koji su tom protekle nedelje posetili jevrejska groblja i sinagoge i skver odakle je 64.000 krakovskih Jevreja poslato u logore smrti.

Njih vode izmedju ostalih istoričari i preživeli u holokaustu kako bi svedočili ne samo o razaranju, već i čuli priče ljudi koji su preživeli zločine. Svoju posetu okončaće u tišini tri kilometra drugim maršem izmedju nekadašnjih logora Aušvic i Birkenau.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.