U trendu

Izrael: Šta očekivati od nove vlade?

JERUSALIM – Nova vlada Izraela će u nedelju, ako se sve bude odvijalo po planu, položiti zakletvu čime će se okončati rekordnih 12 godina vlasti premijera Benjamina Netanijahua, kao i politička kriza zbog koje ta zemlja četiri puta izlazila na izbore za manje od dve godine.

Nova vlada najavljuje novi kurs sa ciljem zalečenja podela u zemlji i vraćanje osećaja normalnosti. Sve više od toga značilo bi prizivanje katastrofe, ocenjuje AP.

Nova vladajuća koalicija, koja ima tanku većinu u parlamentu, sastoji se od osam stranaka sa svih strana političkog spektra, uključujući čak i jednu arapsku partiju, prvi put u istoriji Izraela.

Jedino oko čega su se složile je da Netanijahu, kome se sudi za korupciju, mora da ode i da zemlja ne može da podnese ponovni izlazak na izbore.

Prema dogovoru, Naftali Benet će biti premijer prve dve godine, a nakon njega će na čelo vlade doći Jair Lapid, sa političkog centra.

Benet je verski ultranacionalista koji podržava širenje jevrejskih naselja i protivi se stvaranju palestinske države, ali ne može sebi da dopusti gubljenje podrške umerenijih partnera.

To po svoj prilici znači da će biti nastavljen Natanijahuov pristup da upravlja decenijama dugim sukobom ne pokušavajući da ga okonča.

Za novu vladu, aneksija Zapadne obale i invazija Gaze verovatno ne dolazi u obzir, ali isto važi i za bilo kakve krupnije ustupke Palestincima.

Dosad je svaka izraelska vlada širila jevrejska naselja na okupiranim teritorijama, pa se očekuje da će to činiti i ova, ali na način da ne razljuti novu američku administraciju Džozefa Bajdena.

Očekuje se i da zadrži Natanijahuov čvrst stav o Iranu i suprotstavljanje Bajdenovim naporima da oživi međunarodni nuklearni sporazum, mada će to biti više iza zatvorenih vrata.

Sa Vašingtonom će nova vlada sarađivati na jačanju veza sa arapskim državama.

Najveće promene očekuju se na domaćem planu, kako bi se ublažile podele u izraelskom društvu otvorene, u vreme Netanijahuovog mandata – one između Jevreja i Arapa, kao i između ortodoksnih i sekularnih Jevreja.

„Ako je naša politička kultura zasnovana na lažima i mržnji prema Arapima, mržnji prema levičarima, mržnji prema desničarima koji ne mrze dovoljno Arape i levičare, onda nam je potrebna promena“, rekao je Lapid.

Ujedinjena arapska lista, mala partija sa islamističkim korenima, prva je arapska stranka koja je ušla u neku izraesku vladu. Očekuje se da za taj korak dobiju veći budžet za stanove, infrastrukturu i policiju u arapskim zajednicama. Arapi u Izraelu čine 20 odsto stanovništva.

Što se tiče 71-godišnjeg Netanijahua, koga su njegovi sledbenici nazivali „Kralj Izrael“, niko ne očekuje da će se on mirno povući u privatnost. Kao lider opozicije i šef najjače stranke u parlamentu, očekuje se da će učiniti sve kako bi srušio vladu.

Međutim, njegovo političko prisustvo bi moglo biti „lepak“ koji njegove protivnike drži zajedno.

S druge strane, Netanijahuu prete izazovi u sopstvenoj partiji Likud, gde ima puno kandidata za naslednika, mada se verovatno niko neće osmeliti dok njegov odlazak iz politike ne bude očigledan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.