U trendu

Izrael: Ukrajinski ambasador pozvan na razgovor

JERUSALIM – Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je pozvalo ukrajinskog ambasadora na razgovor, nakon što je Kijev glasao za rezoluciju o otvaranju međunarodne istrage o produženoj izraelskoj okupaciji Zapadne obale.

Izraelsko ministarstvo spoljnih izrazilo je nezadovoljstvo odlukom Ukrajine da glasa za rezoluciju u razgovoru sa ambasadorom Jevgenom Kornijčukom.

„Ambasadoru je pojašnjeno da ovo ponašanje ne oličava prijateljsko ponašanje“, navodi se u saopštenju.

Dok se u izraelskom saopštenju navodi da je ambasador „pozvan“, u ukrajinskom se navodi da je sastanak unapred dogovoren i da nije bilo poziva.

Komitet Ujedinjenih nacija za dekolonizaciju usvojio je prošle nedelje nacrt palestinske rezolucije kojom se od Međunarodnog suda pravde traži savetodavno mišljenje o produženoj okupaciji Izraela.

U rezoluciji usvojenoj u sedištu UN, u Njujorku traži se da Međunarodni sud pravde (MSP) hitno razmotri izraelsku produženu okupaciju, naseljavanje i aneksiju palestinske teritorije, koji krše pravo Palestinaca na samoopredeljenje.

Izrael je zauzeo Zapadnu obalu, Gazu i istočni Jerusalim u bliskoistočnom ratu 1967. godine, dok su pregovori koji su vođeni uz posredstvo SAD prekinuti 2014, navela je agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.