U trendu

Izrael uvodi kovid bedževe: Ko je revakcinisan, može da uđe

JERUSALIM – Više od četiri miliona vakcinisanih Izraelaca bi moglo da nosi „kovid značku“, kako bi mogli da jedu u restoranima, idu na koncerte ili u teretane.

Kako prenosi Tajms of Izrael, „svetski šampion u imunizaciji protiv kovida je krenuo u kontroverzni projekat sa bedževima, kojim se omogućava pristup teretanama, restoranima i koncertima“.

Uz visok procenat vakcinisanog stanovništva, vlasti planiraju da od nedelje postepeno ponovo otvore teretane, muzeje, tržne centre, restorane i kafiće, ali to neće važiti za sve.

Ljubičašti bedževi će značiti da osobe ili nisu primile vakcinu ili su dobile jednu dozu, a zelene bedževe će dobiti osobe koje su dobile drugu dozu ili su preležali kovid.

„Idemo dalje sa odgovornim merama tipa, ‘ako ste revakcinisani, možete da uđete'“, rekao je ministar odbrane Beni Ganc o novim merama, koje bi, kako navodi Tajms of Izrael, mogle da budu teške za sprovođenje u preduzećima.

Pored bedževa, revakcinisani Izraelci mogu da dobiju i „zeleni pasoš“, koji im omogućava da ponovo uđu u zemlju nakon putovanja u inostranstvo, bez prolaska kroz karantin, ali se i dalje traži negativan test na kovid.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.