U trendu

Izraelac poginuo u nastavku žestokog raketiranja iz pojasa Gaze

U raketiranju iz pojasa Gaze u gradu Aškelonu na obali Sredozemnog mora rano jutros poginuo je Izraelac, saopštili su izraelski zdravstveni zvaničnici.

Žrtva identifikovana kao 58-godišnji Moše Agadi, otac četvoro dece ranjen je šrapnelom kada je raketa pogodila njegovu kuću i preminuo je u bolnici, navode izraelski mediji.

To je prva izraelska žrtva u raketiranju od 2014. godine i rata izraelske vojske i ekstremista Hamasa, naveo je AP.

Prethodno je u novembru, takodje u Aškelonu, poginuo Palestinac sa Zapadne obale koji radi u Izraelu.

Ekstremisti iz pojasa Gaze ispalili su više od 400 raketa od subote ujutru i to je jedna od najintezivnijih eskalacija nasilja posle više godina koja je prekinula jednomesečno zatišje.

Sirene za raketnu uzbunu oglašavale su se širom juga Izraela juče i jutros jer baražna raketna vatra nije prestajala.

Protivraketni sistem Gvozdena kupola presreo je desetine projektila, ali je četvoro ljudi ranjeno, uključujući jednog starijeg čoveka koji je u kritičnom stanju.

Izrael je odgovorio desatinama udara iz vazduha na pozicije ekstremista u Gazi, ubivši šestoro Palestinaca, medju njima trudnu ženu i njenu malu devojčicu.

Hamas koji vlada Gazom i Islamski džihad najavili su nastavak napada ako izraelska „agresija“ ne stane, kako su rekli, a opština u Rišon Lecionu južno od Tel Aviva je otvorila skloništa za bombe.

Ministarstvo spoljnih poslova Izraela pozvalo je svet da osudi raketiranje iz Gaze.

„To je situacija koju ne možemo prihvatiti. Mi ćemo uzvratiti – osiguraćemo da palestinske terorističke organizacije ne budu u stanju da nastave te napade i tražimo od medjunarodne zajednice da ih najoštrije osudi“, napisao je portparol ministarstva na Imanuel Nahšon na Tviteru, navodeći da je na Izrael ispaljeno 430 raketa.

Izraelska vojska je prethodno navela da je gadjala kuće više od 30 komandira Hamasa i Islamskog džihada i da je u nekima navodno bilo oružje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.