U trendu

Izraelci zadovoljni primirjem, sutra otvaranje prelaza

TEL AVIV – Granični prelaz Erez između Izraela i Pojasa Gaze mogao da se za pešake otvori sutra, preneo je „Tajms of Izrael“ objavu vojnog radija.

Citirajući bezbednosne izvore, radio stanica je navela da bilo koja odluka o ponovnoj dozvoli za ulazak radnika iz Gaze zavisi od toga da li će biti održano primirje između Izraela i palestinskog Islamskog džihada.

Nešto ranije, izraelski vojni zvaničnik za vezu sa Palestincima rekao je da su otvorene granice za prevoz goriva i humanitarne pomoći u Gazu, ali da pešacima nije dozvoljen prolaz kroz Erez.

Izrael i palestinski Islamski džihad su dogovrili primirje koje je trebalo da počne u 23.30 u nedelju po lokalnom vremenu, međutim, početak prekida vatre je kasnio, jer su ka Izraelu doletele rakete iz Gaze u minutima nakon dogovorenog primirja, prema izveštajima izraelskih medija.

Ipak, izraelski zvaničnici su danas rekli da su zadovoljni kako je proteklo primirje tokom noći.

„Možemo sada da gledamo ka narednoj fazi“, rekao je jedan od izraelskih zvaničnika novinarima.

„Tajms of Izrael“ navodi da je Izrael pretpostavljao od početka da se palestinski Hamas neće priključiti borbama i da će sukoba biti samo sa Islamskim džihadom.

Visoki izraelski zvaničnici kažu da sada postoje mogućnosti za dalje dogovore sa Hamasom i Islamskim džihadom, nakon što je postignuto primirje.

„Potpuno su svesni da je sada prilika koja se ne sme propustiti. Jedna od prilika je da se vrate izraelski zarobljenici i tela izraelskih vojnika koje drži Hamas. Dobili smo signale od Hamasa prethodnih nedelja. Želimo da idemo napred, ne samo da ostvarimo prekid vatre sa Islamskim džihadom“, kažu izraelski zvaničnici.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.