U trendu

Izraelska delegacija izbačena iz sale na samitu Afričke unije

ADIS ABEBA – Članovi izraelske delegacije koja je u svojstvu posmatrača prisustvovala samitu Afričke unije u Adis Abebi, proterani su iz konferencijske sale, na zahtev Južne Afrike i Alžira.

Incident se dogodio u subotu tokom ceremonije otvaranja samita, kada su pripadnici konferencijskog obezbeđenja prišli članovima izraelske delegacije i zamolili ih da napuste salu.

Visoki zvaničnik u ministarstvu spoljnih poslova Izraela potvrdio je su članovi izraelske delegacije saznali da iza tog poteza stoje Južna Afrika i Alžir.

Portparol ministra spoljnih poslova Izraela Lior Hair poručio da njegova zemlja veoma ozbiljno shvata izbacivanje delegacije i u kojoj je bila zamenica direktora odseka za Afriku u izraelskom Ministarstvu spoljnih poslova Šaron Bar-li, „uprkos njenom statusu akreditovanog posmatrača“.

„Tužno je videti da je Afrička unija talac malog broja ekstremističkih zemalja kao što su Alžir i Južna Afrika, vođenih mržnjom i pod kontrolom Irana. Pozivamo afričke države da se suprotstave ovim akcijama koje štete organizaciji Afričke unije i celom kontinentu“, rekao je Hair, prenosi Džeruzalem post.

List navodi da se ovakav događaj prema međunarodnim konvencijama smatra ozbiljnim diplomatskim incidentom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.