U trendu

Izraelska policija ušla u džamiju Al – Aksa, rakete ispaljene iz Gaze, Izrael odgovorio (FOTO)

Izraelska policija ušla je protekle noći u džamiju Al – Aksa u Starom gradu u Jerusalimu i šok – bombama rasterivala palestinske mladiće koji su bacali petarde.

Nasilje je izbilo usred muslimanskog meseca posta Ramazana, a uoči početka jevrejske Pashe.

Palestinski ekstremisti iz pojasa Gaze su odgovorili raketnom vatrom na jug Izraela, što je izazvalo izraelske udare iz vazduha.

Slični sukobi pre nekoliko godina prerasli su u jedanaestodnevni rat između Izraela i Hamasa, islamske ekstremističke organizacije vladajuće u pojasu Gaze.

Izraelska vojska je danas saopštila da je jedan vojnik ranjen u odvojenom incidentu na okupiranoj Zapadnoj obali.

Džamija Al-Aksa nalazi se na mestu svetom i za Jevreje i za muslimane.

Ona je treća po značaju u islamu i puna je vernika za vreme Ramazana.

Mesto na kojem se nalazi Jevreji zovu Brdo hrama jer su se tu nekada nalazili drevni jevrejski hramovi i najsvetije je u judaizmu,a muslimani Uzvišeno utočište (Haram al – Šarif).

Pošto oba naroda polažu pravo na svetilište napetost je stalna i više puta je prerastala u nasilje.

Palestinska novinska agencija Vafa (Wafa) je javila da je u policijskoj raciji ranjeno desetine vernika koji su proveli noć moleći se u džamiji.

Mladići su se zabarikadirali u bogomolji u odgovoru na pozive jevrejskih ultranacionalista da izvedu ritualno klanje koze na svetilištu imitirajući drevni ritual žrtvovanja na Pashu iz biblijskih vremena.

Izrael zabranjuje klanje na svetilištu ali su pozivi jevrejskih ekstremista da se ono desi uključujući nagrade u novcu svakome ko samo pokuša da donese životinju na svetilište podstakle bojazan među muslimanima da jevrejska država kuje zaveru da preuzme kontrolu nad tim mestom.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je izjavio da je posvećen održanju statusa kvo.

Izraelska policija je saopštila da je ušla u džamiju pošto je “nekoliko mladića izgrednika i maskiranih agitatora” donelo petarde, palice i kamenice i zabarikadiralo se u džamiji.

Oni su,kako su rekli policajci, zaključali ulazna vrata.

Policijske snage su bile primorane da uđu jer pokušaji da ih policajci na to nagovore nisu uspeli, kako je navedeno.

Na video snimku koji je objavila policija vidi se eksplozija petardi u džamiji.

Jedna amaterski snimak Palestinaca pokazuje kako se policija sukobljava se ljudima u džamiji udarajući ih palicama i kundacima pušaka dok jedna žena uzvikuje:” Oh bože, oh bože”.

Ispred kapije policija je rasterala grupu mladića šok – bombama i gumenim mecima. Jedan polcijac je ranjen u nogu, a 350 ljudi je uhapšeno. Policija je objavila fotografije petardi i velikog kamena koji je izgleda bačen.

Očevidac Talab Abu Eiša (49) je rekao da se više od 400 muškaraca žena i dece molilo u džamiji kada ju je policija opkolila.

On je rekao i da su se mladići uplašili i počeli da zatvaraju vrata, a da ih policija tukla i hapsila, te da je to bilo nasilje bez presedana zbog brutalnosti policije i namere da povredi mladiće.Očevidac je porekao tvrdnje policije da su mladići skrivali petarde i kamenice.

Po njegovim rečima policija je sprečila sve muškarce mlađe od 50 da prođu kroz kapije Starog grada koji vodi do kompleksa gde se nalazi džamija na molitve u zoru.

Odgovor na nasilje u Jerusalimu je bio baražna raketna vatra iz Gaze na jug Izraela.

Oglasile su se sirene za vazdušnu uzbunu dok se stanovnici pripremaju za početak Pashe koja traje nedelju dana.Ispaljeno je pet raketa i sve su presretnute, rekla je izraelska vojska.

Nekoliko sati kasnije Izrael je odgovorio udarima iz vazduha i pogodđena su skladišta i mesta za proizvodnju oružja.

Vojni portparol je izjavio da Izrael ne želi eskalaciju ali je najavio agresivan odgovor ako se raketna vatra nastavi. Do jutra se situacija na svetilištu smirila.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar