Izraelska vojska objavila da je započela napad na Gazu

Izraelska vojska je danas predveče kratko objavila da su započeli napadi na mete Hamasa širom pojasa Gaze nakon jutrošnjeg raketnog napada na centralni Izrael, preneli su izraelski mediji.

Sedmoro ljudi ranjeno je u tom napadu kada je pogodjena jedna kuća. Napad je naveo premijera Izraela Benjamina Netanjahua da skrati posetu Vašingtonu i najavi da se vraća u Izrael odmah posle sastanka sa predsednikom SAD Donaldom Trampom,

Potpredsednik SAD Majk Pens označio je u medjuvremenu raketni napad iz pojasa Gaze na Izrael dokazom da ekstremisti Hamasa ne mogu biti partner za postizanje mira na Bliskom istoku.

„Raketni napad Hamasa dokazuje da Hamas nije partner za mir“, rekao je Pens na godišnjem skupu proizraelskog lobija Američko-izraelskog komiteta za javne poslove (AIPAC) u Vašingtonu, preneo je AP.

„Hamas je teroristička organizacija koja teži uništenju Izraela i SAD neće nikada pregovarati sa terorističkim Hamasom“, dodao je američki potpredsednik nakon što je raketa uništila kuću u Mišmeretu severno od grada Kfar Save  pošto su se sirene za vazdušnu uzbunu oglasile  posle pet sati po lokalnom vremenu u području Šaron severoistično od Tel Aviva.

Netanjahu je odlučio da zbog tog napada danas krene nazad u Izrael iz Vašingtona gde je sutra trebalo da se obrati na godišnjoj konferenciji  proizraelskog lobija.

On je u nedelju doputovao u SAD i bilo je planirano da njegova poseta traje tri dana.

Izraelska vojska je ubrzo posle napada poslala dve brigade na jug zemlje i mobiliše rezerviste za mogući veliki sukob pred izraelske izbore zakazane za 9 april.

Izraelske vlasti su medjuvremenu preduzele mere opreza i na jugu Izraela pripremile se skloništa od bombi pred moguće izbijanje neprijateljstva.

Izraelski mediji javljaju da su letovi ka i sa glavnog izraelskog medjunarodnog aerodrome kraj Tel Aviva skrenuti sa uobičajenih ruta i da su vozovi prestali da saobrćaju u nekoliko južnih gradova kraj pojasa Gaze. Uz to je nekoliko puteva kraj pojasa Gaze zatvoreno.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.